In dit interview is de 17-jarige Amir aan het woord, die inmiddels twee jaar in Nederland woont. Hij vertelt over zijn achtergrond, ambities en zijn kijk op de stad Maastricht. Dit interview is de vijfde en laatste van een reeks interviews met jongeren. Het maakt onderdeel uit van een grootschalig behoefte onderzoek die CODE043 in samenwerking met JONGR, de jongerenraad van Maastricht heeft uitgevoerd onder jongeren uit Maastricht en omgeving. Elk interview is compleet anders en geeft een andere kijk op het leven van een jongere en zijn of haar behoeftes, en daarom delen we het met je.

 

Naam geïnterviewde: Amir Nazarpour

Leeftijd: 19 jaar

Woont: Maastricht-Oost (Blauwdorp)

Opleidingsniveau: EOA (staat voor Eerste Onderwijs aan Anderstaligen).

Werk: Afwasser bij Steakhouse Carnal

 

“Wat ik goed vind voor mij en jongeren in Maastricht is vrijheid, en voor mij is er genoeg in de stad en de mogelijkheden zijn er wel. Ik chill graag met mijn vrienden.”

 

 

INTERVIEW

 

Kun je je kort voorstellen? 

Ik ben Amir, kom uit Iran en ben 19 jaar oud. Ik ben pas twee jaar in Nederland en woon samen met mijn moeder in Blauwdorp. Ik zit op school, dit is een nog niet-Nederlandse school. Omdat ik de taal nog aan het leren ben. Ik heb een bijbaantje. Ik mag een vervolgopleiding kiezen en kies voor een horeca-opleiding.

 

Wat vind je belangrijk in je leven?

Als ik het leven hier met dat in Iran ga vergelijken, dan is vrijheid hier erg belangrijk. Je mag alles doen en zeggen en dat vind ik ook erg belangrijk. Verder is het zo dat in Iran de mensen warmer zijn. In Nederland zijn ze ook aardig, maar anders. Zoals bij familie, hier zie je je nichtje niet vaak, maar in Iran zie je elkaar elke dag.

 

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn hobby’s zijn voetballen, reizen, uit eten en film kijken. Ik kijk meestal thuis films, via Netflix. Ik ben veel bezig op social media, meestal 5 of 6 uur per dag. Wat ik wil bereiken in de toekomst met werk is een huis in Nederland hebben en genoeg tijd hebben voor sporten en een gezond leven. Ik wil later mijn eigen restaurant hebben.

 

Wat is je definitie van kunst?

Kunst vind ik belangrijk, er is veel kunst van alles. In Iran is het alleen namen schrijven of [kunst] kapot maken. Er is geen respect voor kunst. Ik maak zelf soms ook muziek, een beat maken of zo iets. Ik heb geen les gehad om muziek te maken en weet ook niet waar ik dat moet doen. Ik ben daar mee begonnen toen ik hier kwam, één keer per week. Ik hou van muziek, en luister graag naar hiphop.  Als je zelf muziek kan maken, is dat leuk.

 

 

Ben je op de hoogte van de kansen en mogelijkheden die de stad Maastricht je te bieden heeft?

Ik ben wel bij Kumulus geweest om een DJ workshop te doen, en ook in België geweest om muziek te maken. Dat was alles. Ik vond Kumulus een hele leuke plek en je kan alles leren wat je wil leren over instrumenten.

 

Zijn er voldoende mogelijkheden volgens jou om je te ontwikkelen? 

Er zouden meer plekken moeten zijn waar kunst gemaakt wordt. Maar misschien ken ik de plekken niet.

 

Ben je op de hoogte van culturele activiteiten in Maastricht? 

Ja, ik weet dat, want wij zijn altijd op straat.

 

Wat ontbreekt er, volgens jou, nog in de stad?

Weet ik niet eigenlijk, ik mis niet echt iets. Ik denk dat er qua gezondheid niet veel is. Iedereen rookt en niemand gaat naar sport. VMBO leerlingen gaan allemaal roken en denken ze dat ze zo groot zijn en is een beetje raar.

 

Is er volgens jou voldoende te doen in de stad?

Wat ik goed vind voor mij en jongeren in Maastricht is vrijheid. En voor mij is er genoeg in de stad en de mogelijkheden zijn er wel. Ik heb verder niks te doen en ga graag chillen met vrienden.
Ik heb geen Nederlandse vrienden en we praten Perzisch. Ik denk als ik eindelijk naar een Nederlandse school ga, dat  ik meer omhoog kom en leer.

 

Hoe kun je andere jongeren meer geïnteresseerd krijgen in cultuur? Wat is daar volgens jou voor nodig?

Een plek moet er komen, om bijvoorbeeld muziek te kunnen maken. Jongeren moeten het zelf ook willen, en is een erg moeilijke vraag. Het moet er leuk zijn of bijzonder… en de dingen die nodig zijn om het te kunnen maken.

 

Zou jij behoefte hebben aan een of meerdere fysieke plekken in Maastricht waar je terecht kunt, om te werken aan  je hobby’s of ambities?

Een plek zoals CODE043, of een docent die jou dingen leert. Zelf leren heeft geen nut. Het mag wel geld kosten om dat iets van een ander te kunnen leren. Een locatie waar wij vrij naar toe kunnen gaan. Ze moeten het wel leuker maken, zoals workshop op andere scholen of Kumulus. Zo weet je er ook als jongere van, anders weet je niet waar dat is.

 

Datum interview: 26 februari 2019 – Interviewers: Marie-Claire Lahaye en Ahmed Abdi – Uitgetypt door: Bernice Doomen

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen