Wat willen jongeren in Maastricht en omgeving op gebied van cultuur? Wat is hun behoefte? CODE043 stelde samen met andere partijen waaronder JONGR en OASE een jongerenonderzoeksteam op, bestaande uit acht verschillende jongeren. Ze hebben o.a.  een enquête opgesteld die al meer dan 470 keer is ingevuld en ze zijn momenteel bezig met het interviewen van jongeren. Graag stellen we de bevindingen van de zestienjarige Tayo Dada voor. Zij interviewde de zeventienjarige Caya Wesly. Een sportieve meid die houdt van uitgaan en chillen met haar vrienden, maar zegt minder met kunst- en cultuur te hebben.  

“Al met al is Maastricht een hele leuke stad, wel met een klein aantal verbeterpunten.”- aldus Tayo.

Wie ben je? En wat onderzoek je?

Ik ben Tayo Dada 16 jaar en ben een vrijwilliger bij de jongerenorganisatie Code043. Projectcoördinator Marie-Claire en ik hebben een interview gehouden met Caya Wesly. Het doel van dit interview was dat we een beetje een inzicht krijgen over hoe het leven van een jongere uit Maastricht eruitziet. We willen dit graag weten omdat we bezig zijn met een onderzoek over cultuurparticipatie onder de jongeren tussen de 12 en 25 jaar. We doen dit onderzoek in opdracht van de gemeente. Die willen namelijk dat zo veel mogelijk jongeren cultureel actief zijn.

Links: Tayo                      Rechts: Caya

Hoe verliep het interview met Caya?

Tijdens het interview gingen we in op de achtergrond van de geïnterviewde (in dit geval Caya). Zij is een sportieve scholier aan het ROC Leeuwenborgh en vindt vrienden en familie belangrijk. Evenals het afmaken van haar studie verpleegkunde. Haar vrije tijd spendeert ze vaak met vriendinnen of op haar werk. Deze actieve jongere uit Maastricht West is echter niet cultureel actief zegt ze zelf. Alleen op vakantie met haar ouders bezoekt ze wel eens een museum. Dit komt doordat ze eigenlijk nog nooit echt bezig is geweest met cultuur. Dit zou ze wel willen. Hieruit merkte ik al dat ze wel meer met cultuur wil bezig zijn, maar niet op de hoogte is van culturele evenementen in Maastricht. Dat gaf ze later ook aan. Caya denkt dat jongeren aangesproken/benaderd moeten worden als het gaat om culturele activiteiten. Zelf mist ze een uitgaansplek voor jongeren onder de 18 jaar hier in Maastricht. Uitgaan is namelijk leuk en belangrijk omdat je zo onder de mensen komt. Het draagt bij aan een sociaal stukje in je leven.

 

Toch gaf ze de stad Maastricht het cijfer 8. Ze vindt het verder namelijk een leuke stad en er is veel. Denk aan musea, een park, leuke winkels en sportgelegenheden. Ze vindt ook dat er genoeg mogelijkheden zijn om te ontwikkelen op gebied van hobby’s en ambities. Naast een uitgaansplek mist er volgens Caya niets in Maastricht voor jongeren. Er zou wel eventueel nog een fysieke plek kunnen ontstaan voor jongeren. Hier zouden jongeren dan ‘gewoon’ moeten kunnen binnenlopen. Er moet dan echt gekeken worden naar wat die jongere wilt. Verdere ondersteuning bij ontwikkeling in je hobby’s en ambities moet er zijn vanuit school en ouders.

 

Wat zijn Tayo’s bevindingen naar aanleiding van het interview?

Uit deze informatie van Caya heb ik geconcludeerd dat Maastricht een stad is die veel te bieden heeft op het gebied van sport, winkels en natuur Enkel op cultureel gebied is er nog te weinig aandacht voor jongeren. Dit zouden we volgens haar wel kunnen creëren door jongeren aan te spreken en zelf te benaderen. Verder zou er nog een uitgaansplek voor jongeren onder de 18 jaar moeten komen. Misschien zelfs meerdere. Ook zou er een plek moeten komen waar jongeren naartoe kunnen gaan om hun hobby’s en ambities verder te kunnen ontwikkelen, maar eerste begeleiding en ondersteuning daarvan ligt bij de ouders en de school. Al met al is Maastricht een hele leuke stad, wel met een klein aantal verbeterpunten.

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen