In dit interview maak je kennis met Kenny Verheggen (24 jaar), die een passie heeft voor het organiseren van urban feesten. Hij geeft graag zijn ongezouten mening over hoe je van Maastricht een leefbare plek voor jongeren kunt maken. Dit interview is de eerste van een reeks maakt onderdeel uit van een grootschalig behoefte onderzoek die CODE043 in samenwerking met JONGR, de jongerenraad van Maastricht heeft uitgevoerd onder jongeren uit Maastricht en omgeving. Elk interview is compleet anders en geeft een andere kijk op het leven van een jongere…. Iedere woensdag plaatsen we daarom een ander interview! #staytuned

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naam geïnterviewde: Kenny Verheggen

Leeftijd: 24 jaar

Woont: z’n hele leven in Maastricht, in de wijk Mariaberg.

Opleidingsniveau: MBO, bouwkunde niveau 4

Werk: Enexis Maastricht, team dataverwerking

 

“Maastricht is een kleine stad, wat wil je hier maximaal bereiken als artiest?…Als jij je wilt ontwikkelen als rapper dan heb je hier helemaal niets te zoeken. Er zitten hier geen labels. Je kan hier wel wonen, maar in het noorden zitten allemaal mensen die het oppakken en er geld mee verdienen. Dat is best jammer.”

 

Kun je je kort voorstellen?

Mijn naam is Kenny Verheggen, ik ben 24 jaar en woon mijn hele leven in Maastricht op dezelfde plek in Mariaberg. Ik heb VMBO en later MBO bouwkunde opleiding 4 gestudeerd en afgerond.  Ik ben drie maanden geleden begonnen met werken bij Enexis, de netwerkbeheerder. Daar werk ik met veel plezier bij team dataverwerking en teken ik de gasleidingen en ondergrondse elektriciteitskabels. Naast mijn werk en hobby’s help ik af en toe mee met het organiseren van feestjes. Ik voetbal, verder doe ik aan sporten zoals fitness en ga ik graag op stap.

 

Kijkende naar je hobby’s wat is daarvan je echte passie?

Weet je wat het is, als je jonger bent dan ben je meer met voetbal bezig. Fitness doe ik meer voor mijzelf, zodat ik me goed voel, voor mijn gezondheid  en om mijn lichaam goed te onderhouden. Op stap gaan vind ik leuk natuurlijk, maar feesten organiseren daar gaat mijn meeste interesse naar uit. Als je een feest organiseert, staat de hele dag in het teken daarvan, je kijkt er ontzettend naar uit. Dus dat vind ik het leukste om te doen.

 

Dus je organiseert graag dingen?

Ja, dat is ook gekomen doordat ik zag wat voor een impact het organiseren van feesten heeft op andere mensen. Dan wil je de tweede keer al helemaal een tof feest organiseren. Om die mensen nog een keer te laten zien van ‘kijk, we kunnen ook nog iets anders en dat laten we jullie graag zien’. Dat vernieuwende dat maakt het interessant. Het geeft een goed gevoel, ook naar de vrienden toe die je uitnodigt. Mensen die je kent die komen daar naar toe. Die krijgen een onvergetelijke avond die er eerst niet was, al helemaal niet in Maastricht. Ze hoeven dan niet helemaal af te reizen naar Amsterdam voor een leuk feestje. De positieve terugkoppeling die je van hen krijgt, zorgt ervoor dat je nog meer dingen wilt gaan organiseren.

Het is geen fulltime baan en ik hou me er niet 24/7 mee bezig. Je bent er wel wat tijd mee kwijt, maar het is gemakkelijk te combineren met je werk, je kunt er goed mee bezig zijn.

 

Hoe ziet een gewone dag er voor jou uit?

Ik moet om half negen werken tot vijf uur. Dan ga ik naar huis om te eten, ik woon nog thuis en daarna ga ik meestal naar buiten met vrienden. Meestal spreken we op een plek af, bij iemand thuis, of ‘naar de café’ en dan gaan we gewoon chillen of lekker vertellen. We hebben het over van alles, ook feestjes, maar dat hangt een beetje af van met welke vrienden ik ben.

 

Ben je een sociaal iemand?

Ja, zeker wel. Sommige van mijn vrienden hebben een andere cultuur. Het zijn bijvoorbeeld studenten. Toen ze me pas leerden kennen, kwam ik volgens hen heel anders over; hoe ik ben en hoe ik eruit zie. Ik ben wel iemand die gemakkelijk met een groep kan meepraten. Mijn neefje, die is bijvoorbeeld 17 en heeft weer hele andere vrienden uit een andere cultuur. Die praten ook wat anders dan ‘ouderen’ zeg maar, en dan pas ik me in zo’n situatie aan. Dat is ook leuk, dan kom je in een andere wereld terecht en met andere jongeren in contact dan die van je eigen leeftijd.

 

Wat vind jij belangrijk in je leven?

Het belangrijkste vind ik naast mijn gezondheid, mijn vrienden. Als ik om me heen kijk, zie ik dat vrienden vaker beter om kunnen gaan met hun vrienden dan familie. Vrienden zijn er ook voor elkaar, die kunnen er juist voor zorgen dat iemand op het rechte pad blijft, terwijl een moeder dat soms niet kan. Soms is het niet iemand van je familie die je de goede kant op wijst, maar een goede vriend. Jongeren stappen in dat soort gevallen liever naar iemand van hun eigen leeftijd dan hun moeder of hun pa. Ook al zouden ouders hier mee om kunnen gaan. Dat zie ik bij mezelf ook. Mijn neefje van zeventien praat liever met mij omdat ik meer in zijn leefwereld zit, dan bijvoorbeeld met zijn pa.

Feesten organiseren doe ik ook vanwege mijn vrienden. Ik heb verschillende vriendengroepen die zich allemaal interesseren voor wat anders, maar als ik een feest organiseer, breng ik ze allemaal bij elkaar. Dat is leuk om te doen. Daarnaast wil ik ook zoveel mogelijk mensen bijeenbrengen. Hoe meer mensen naar dat feest komen, hoe meer mensen je leert kennen. Feestjes organiseren is een verlengde van vriendschap. Het organiseren zorgt ervoor dat ik mensen leer kennen, een netwerk opbouw, mensen bij elkaar breng. en jong talent een podium geef. Daarnaast leer je ook nieuwe artiesten kennen, dat is voor mij ook een belangrijke drijfveer. Hier in Maastricht is niet veel qua artiesten. Zelfs in de Mondial in Beek komen artiesten uit het noorden van het land, waarom kan dat niet iemand van Limburg zijn?

 

 

Zijn er ook dingen waar je tegenaan bent gelopen?

Het enige waar ik tegen mezelf aanliep, is toen ik een tijdje geen werk kon vinden. Daar zat ik wel een beetje mee.  Mijn allereerste baan was bij de Beatrixhaven. Je doet nieuwe waardevolle werkervaring op, maar dan blijkt het toch niet ‘het’ te zijn. Tenminste, niet iets wat je de komende vijf jaar nog wilt doen. Dan ga je doorzoeken en na een lange weg ben ik bij mijn huidige baan terechtgekomen. Dit werk past veel beter bij me, er is een heel andere sfeer. Voor de rest zijn er niet echt dingen waar ik momenteel tegenaan loop. Ik heb alles best goed op orde. Kijkend naar mijn hobby’s  en interesses is er niets wat mij tegenhoudt.

Wat zijn je ambities, wat wil je graag bereiken?

Allereerst is het voor mij belangrijk dat ik een mooie baan heb met een vast inkomen om goed mee rond te komen. Maar tegelijkertijd heb ik wel een droom om ooit het grootste festival te organiseren wat er is. Ik wil niet door blijven fitnessen en een hulk worden. Ik zie mezelf ook geen profvoetballer worden, ik heb enkel vroeger op straat gevoetbald. Dus ja, dat gaat ‘m ook niet worden. Feesten geven is pas later een passie van me geworden. En ik merk dat ik het steeds beter wil doen en groter wil organiseren.

Mijn passie voor feestjes organiseren begon toen ik bij een feestje langsging zoń twee jaar geleden. Ik keek in het rond, zag hoe het georganiseerd werd en dat vond ik ook wel leuk om te doen eigenlijk. Toen ben ik bij het volgende feestje van OASE gaan meehelpen en sindsdien vond ik het steeds leuker worden, de opbouw en vervolgens na één dag het feest zelf. Je ziet hoe andere mensen ervan genieten.

Ben je lid van een sportvereniging?

Ja van sportschool Il Fiore, Ik weet niet of dat een sportvereniging is.

Wat vind je van kunst- en cultuur?

Vroeger had ik daar nooit iets mee. Schilderijen vond ik ook niet leuk ofzo, maar nadat je ouder wordt ga je wel meer dingen om je heen opmerken. Bijvoorbeeld kledingmerken, of je ziet steeds vaker dingen om je heen die met kunst- en cultuur te maken hebben.  Op een gegeven moment rol je daar vanzelf in en begin je het meer te waarderen.

 

Wat is je definitie van kunst?

Het is alles wat te maken heeft met creëren, maken en ontwerpen. Kunst heeft voor mij te maken met het visuele gedeelte, je moet het kunnen zien. Het is voor mij eerder een schilderij dan muziek. Maar muziek hoort ook zeker bij de kunst.

 

Heeft cultuur jou iets te bieden?

Cultuur kan je altijd iets bieden. Een openbaar feest is altijd cultuur. Koningsdag is in principe ook cultuur. Het is wel iets wat belangrijk is in het leven. Als je kijkt elke feestdag is ook cultuur. Je hebt vrij die dag en je wilt iets ondernemen en gaan doen. Ook al heb je bijvoorbeeld niets met musea, cultuur komt overal terug. Je komt er snel mee in aanraking. Bijvoorbeeld in de kleren die je koopt.

 

Waarom is cultuur belangrijk?

Cultuur is iets wat je trots maakt,  bijvoorbeeld wanneer je kan zeggen dat in jouw stad dit en dit feest wordt gegeven. Of dat in jouw stad deze en deze beroemde personen langskomen. Dat geeft je een trots gevoel. Het is ook talentontwikkeling en verandering. Dingen veranderen met de tijd en het is die verbetering en verandering wat zo belangrijk is. Jongeren moeten daarmee geholpen worden. Wat nu momenteel in de mode, is over een jaar alweer helemaal anders. Een kledingontwerper zal zijn stijl niet snel veranderen, terwijl jongeren dat wel doen. Jongeren moeten juist daarin geholpen worden. Kijk, je kan wel een tentoonstelling organiseren van een kledingontwerper van in de vijftig, waarvan je al weet dat ie goed is. Maar wat schiet je daar mee op? Uiteindelijk help je hem daarmee, maar niet de stad in principe.

Cultuur is een middel om te verbinden en brengt verschillende mensen bij elkaar. Je hebt een feestje met kraampjes, die verschillende type mensen aantrekt. Vervolgens trekken die met elkaar op. Door feestjes met kraampjes komen mensen in aanraking met elkaar, en leren ze  hun omgeving beter kennen. Bij mezelf valt dat ook op. Vroeger was er bij mij niet veel te doen in de buurt, je had misschien een voetbalpartijtje en als die van de buurt ook meededen, dan werd je de dag daarna ook uitgenodigd. Zo maakte je je eigen groepje van vrienden uit verschillende culturen en dat maakte dan weer die voetbaldag goed.

 

Je vertelt dat er vroeger niet veel te doen was bij je in de buurt, ervaar je dat nu nog zo?

Nu is er zelfs nog minder te doen in de buurt. Vroeger als ik bij mij uit het raam keek naar het plein was er altijd iets te doen. Ik zie dat buurt en sport- activiteiten steeds vaker verdwijnen. In plaats van verschillende kleine toernooitjes in de buurt, krijg je bijvoorbeeld één jaarlijks groot toernooi op het Vrijthof. Het is belangrijk dat de wijken en buurten niet vergeten worden. Daar hangen de jongeren, niet in de stad.

Ik vind het slecht dat er minder te doen is in wijken en buurten. Jongeren zitten steeds vaker achter hun telefoon of Playstation. Wij waren vaker buiten. Dat zie je nu veel minder, jongeren worden niet meer gepusht om naar buiten te gaan. en gamen wordt steeds verslavender.  Dus blijven ze maar binnen hangen.

Organiseer iets voor jongeren, bijvoorbeeld streetsoccer. Ik keek het hele jaar uit als er activiteiten of trainingen rondom voetbal te doen waren.

Voor 16+ jongeren mag er meer te doen zijn ‘buiten’ in de stad, die kunnen gewoon met de fiets naar de stad komen. Voor de allerjongsten mag er meer in de wijk zelf plaatsvinden. Dat zou beter zijn.

 

Ben je op de hoogte van de culturele activiteiten die plaatsvinden?

Niet, echt. Ik weet dat er af en toe feestjes zijn, maar het moet snel al een groot, bekend feest zijn, wil je er van af weten. Als je een feestje geeft, dan moet je dat zelf promoten via social media.

Ik weet niet of een algemene activiteiten ‘app’ een oplossing zou kunnen bieden. Als het zou werken, zou het super handig zijn. Een kalender met alle feestjes van Maastricht, dat zou wel kunnen werken.

 

Wat is een oorzaak dat je niet op de hoogte bent?

Je ziet wel posters hangen, maar dat is tegenwoordig niet meer de manier om feesten te promoten. Vroeger kon dat wel, mensen zagen het op straat en dan ging het van mond-tot-mond. Maar tegenwoordig is de promotie veel meer  via social media en gaat het via een scherm, vooral via de telefoon. Mensen kijken daar vaker op dan dat ze een ‘old-school’ poster op straat zien. Je weet tegenwoordig niet waar je moet zijn als je iets zou willen organiseren en het zou willen promoten. Waar moet je dat doen, hoe zou je dat aanpakken in de stad als je niet veel info hierover hebt?

 

Zijn er volgens jou voldoende kansen en mogelijkheden om je te ontwikkelingen op het gebied van kunst en cultuur?

Ja en nee. Er zijn volgens mij genoeg plekken waar je iets zou kunnen organiseren. Het maakt niet uit wat. Je weet dan alleen niet zeker of dit dan legaal is en of de gemeente meewerkt.. Als je een feest wilt organiseren in het stadspark dan gaat je dat niet zomaar lukken, vooral bij een hip hop feest. Het maakt niet eens uit welk genre. De gemeente staat niet achter je. Ze vinden dat ze daar dan te veel maatregelen voor moeten nemen. Dat vind ik jammer. Er zijn genoeg aanvragen die richting de gemeente gaan, maar die worden gewoon afgekapt. Je hebt zelf niet de connecties om het gesprek met de gemeente aan te gaan.

 

Zou je daar behoefte aan hebben? 

Ja natuurlijk, uiteindelijk gaat het erom dat je zoveel mogelijk connecties hebt en dat zoveel mogelijk mensen jou kunnen helpen en jij hun. Er moet iemand zijn die connectie met de gemeente kan leggen. Zoiets bijvoorbeeld als CODE043 dat je daarvoor dan langs kan gaan en dat dan vervolgens de gemeente hier naar toe kan komen, zodat je een gesprek met elkaar kunt hebben. Dat dit niet zo is van ‘ik Kenny Verheggen’ ga langs bij de gemeente, maar dat je toch iemand achter je hebt staan die jouw meehelpt je projecten te profileren en uit te dragen.

 

Geeft de gemeente voldoende ondersteuning voor jongeren op gebied van kunst- en cultuur?

Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet. Er zijn dingen die ze organiseren en doen voor jongeren. Vroeger had je Dancetour en Koningsdag, maar dat is er allemaal niet meer. Zo’n dingen bijvoorbeeld, organiseer Dancetour gewoon op een random dag, het hoeft niet eens op een feestdag te zijn. Zulke feestjes, dat was echt leuk, dan kon je gewoon in Maastricht blijven en hoefde  je niet weg te gaan. Tegenwoordig zie ik dat de gemeente minder aan het doen is en meer commerciële organisaties het oppakken. Dat is jammer want jongeren moeten nu veel meer betalen voor een ticket dan als wanneer dit door de gemeente zou worden georganiseerd. Dancetour was gratis, terwijl daar een van de beste DJ’s langskwamen.

 

Wat zou de gemeente, volgens jou, kunnen doen om hier verandering in te brengen?

Het hoeft niet per se te zijn dat ze zeggen van ‘oké, geef maar een feestje, doe maar alles wat je wilt’. Maar we zouden wel meer hulp kunnen krijgen voor alternatieve locaties. In ieder geval dat ze samen met jou een oplossing gaan zoeken en het samen met je organiseren. Het maakt eigenlijk niet uit hoe, want alle hulp is welkom. Maar als je al vanaf het begin af aan wordt tegengehouden dan kan je niet verder. Misschien dat dit ook via een andere organisatie buiten de gemeente om kan, met een betere sfeer.

 

Zijn er, volgens jou, voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen?

Als je geen plek hebt, bijvoorbeeld om je feestje te ontwikkelen dan zoek je wel een eigen weg om dit te kunnen doen. Zoals ik al zei, alle hulp is welkom. Niet alleen voor mij, maar bijvoorbeeld ook voor andere jongeren zoals kunstenaars, zangers, rappers. Bij mij is het nog niet eens nodig want ik zoek het zelf wel uit. Maar er zijn sommige mensen die iets aan het doen zijn en daar heel goed in zijn én tegelijkertijd toch hulp nodig hebben en die krijgen dat dan niet. Voordat je het weet zijn die dan weg, dan gaan ze naar een andere stad waar ze wel worden geholpen, bijvoorbeeld steden met platenlabels. En weg is je talent!

In de oude muziekgieterij had je studiootjes. Je had een plek waar je muziek kunt maken., dingetjes kon opnemen. Je had daar een plek, dus het hoefde niet bij iemand in de garage. Je ziet zulk soort dingen verdwijnen. Je ziet een rapper die iets wilt uitbrengen en die moet dan al snel naar een andere stad met een producer. Dit was er vroeger allemaal wel, Maastricht had dat.”

 

Vind je dat de gemeente voldoende doet op gebied van talentontwikkeling?

Nee, niet echt. Er is veel verdwenen. Kijk naar talentontwikkeling bij voetbal. Vroeger had je streetsoccer. Als je echt goed was als team dan mocht je naar de regionale wedstrijd waar ook scouts kwamen kijken voor een voetbalclub uit de buurt. Een ander voorbeeld is Dancetour, de beste jonge DJ van die contest mocht dan vervolgens op een ander festival draaien en kreeg daardoor meer publiciteit.

 

  • interviewer: Dus je zegt dat er meer plekken en activiteiten georganiseerd moeten worden waar lokaal talent de kans krijgt om…?

 

…om zich te bewijzen. Je moet niet alleen talent ontwikkelen, en met allerlei evenementen gaan gooien.  Het moet tegelijkertijd ook leuk zijn voor de jongeren. De talentontwikkeling kan een neveneffect zijn van allerlei leuke activiteiten, zoals een voetbalmiddag. Aan de ene kant bied je jongeren iets leuks aan, en aan de andere kant ontwikkel je talent.

 

Jongeren verlaten sneller de stad, wat is hiervan de oorzaak? 

Maastricht is een kleine stad, wat wil je hier maximaal bereiken als artiest? Je kan misschien in de Complex staan, maar dat is dan ook het maximale voor jou. Dan ga je verder kijken. Grote labels zitten niet in Maastricht, die zitten allemaal in de Randstad zoals Amsterdam en Rotterdam. Als jij je wilt ontwikkelen als rapper dan heb je hier helemaal niets te zoeken. Er zitten hier geen labels. Je kan hier wel wonen, maar in het noorden zitten allemaal mensen die het oppakken en er geld mee verdienen. Dat is best jammer.

 

Wat ontbreekt er, volgens jou, in de stad en op welke punten kan Maastricht zich verbeteren en waar ben je tevreden over?

Voor jongeren en met jongerenorganisaties meer dingen organiseren en hierbij meer jongeren betrekken. Ook jongerenorganisaties. Ze moeten niet alleen aan commerciële partijen denken, die bijvoorbeeld van buiten Maastricht komen, zo van ‘jullie hebben genoeg geld, dus organiseer je feest maar.” Je moet juist de jongeren pushen om iets te doen en als je veel jongerenorganisaties of jongeren hebt die iets willen organiseren dan krijg je ook meer jonge vrijwilligers in je stad.

Hoeveel sterren zou je Maastricht geven?

Zes van de tien sterren. Het krijgt net een voldoende. Nee, vijf van de tien sterren, er moet toch iets gaan veranderen, vind ik. Kijk maar naar Koningsdag. Er is hier geen groot event, terwijl we de hoofdstad van het zuiden zijn. Er komen veel Belgen en Duitsers op af want voor hen is het een meegenomen feestdag. Maar er is hier dan niets te doen, dat is toch best jammer voor zo’n stad. Mensen trekken dan naar Eindhoven of naar Amsterdam. Zonde, want ze hadden in Maastricht in principe ook iets leuks kunnen doen.

 

Je had het eerder over dat er meer activiteiten voor jongeren mogen worden georganiseerd. Merk je ook een verschil wat er te doen is voor jongeren boven de achttien en minderjarige jongeren?

Als je kijkt naar mijn neefje, dan zie je een groot verschil. Vroeger was je al blij als je één paar voetbalschoenen had. Tegenwoordig willen kinderen alleen maar ze de gekste en de leukste dingen. Je ziet toch dat er een grote verandering gaande is. Het is volgens mij vaker moeilijker om jongeren aan te spreken, vooral door de gemeente. Dit komt doordat jongeren en de gemeente uit elkaar gegroeid zijn. Er wordt te weinig voor ze gedaan, waardoor jongeren zoiets hebben van ‘Oke, dan hoeft het ook niet.’

 

Over welke dingen ben je tevreden in Maastricht?

Je ziet gelukkig dat er wel iets van verandering komt. Je ziet dat de gemeente erkent dat ze iets moeten doen. Ik weet alleen niet of ze weten wat ze precies moeten doen. Er zijn meerdere plekken gekomen, waar je naar de sportschool kunt gaan. Die sportschool dat is goed geregeld, er zit er overal wel eentje.  Het is niet zo dat de gemeente niets doet. Alleen, de hulp zou welkom zijn om iets te organiseren wat ook zij voor ogen hebben. Daar word je als stad beter van. In Tilburg heb je bijvoorbeeld het Woo hah festival. Daar speelt de hele stad op in, iedereen die daar rondloopt, weet er van. Zoiets wil je eigenlijk ook in het zuiden creëren.  Het is niet gemakkelijk, maar zou best kunnen. Zeker vanwege de Duitsers en Belgen die je zou kunnen trekken.

 

Wat ontbreekt er voor andere jongeren in de stad?

Dat er iets te doen is. Jongeren hangen vaak sneller op straat, en als het dan saai wordt, gaan ze naar binnen. Als je ‘s avonds iets wilt gaan doen, je weet niet wat je moet gaan doen in Maastricht. Als ik kijk naar jongeren van 16-18 jaar, die gaan naar de Shisha lounge om te zitten en te gamen. Maar ja, wat wil je anders gaan doen in de stad? Je hebt een poolbar, maar er is verder niets. Er ontbreken ontmoetingsplekken. Denk bijvoorbeeld aan een Arcadehal in de stad.

 

Hoe denk je andere jongeren geïnteresseerd te kunnen krijgen in kunst en cultuur?

Door het hedendaagse te combineren met kunst en cultuur. Wat jongeren nu bezighoudt en interesseert, combineren met cultuur. Werk met hedendaagse cultuur, bijvoorbeeld merkkleding. doe daar iets mee. Zoek iets wat kunst is en wat nu ‘in’ is onder jongeren.

  • Jackson: Dus je denkt dat de gemeente meer mee moet gaan met de tijd?

Ja.

 

Welke tips heb je nog voor andere organisaties of kunstinstellingen?

Het combineren van kunst en ‘hypes’ onder jongeren. Ze moeten werken met social media. Je kunt gemakkelijk zien aan jongeren hoe je ze kunt bereiken. Je ziet een telefoontje, internet, gamen, Facebook. Dat is gemakkelijk om mensen te bereiken. Je kunt per computer en social media  iedereen iets sturen. Een mailtje is weer iets anders, jongeren gaan niet op hun e-mail checken wat er in de nieuwsbrief staat. Apps zijn ook in onder jongeren, iets waar ze snel naar kijken. Maar ja, dan moet je die app weer zo ontwikkelen dat jongeren er geneigd zijn naar te kijken.

 

Zou jij behoefte hebben aan één of meerdere plekken waar jij zou kunnen werken aan je hobby’s of interesses?

Jazeker. Een plek waar jongeren kunnen zitten. Een paar banken, tafeltjes om even elkaar te ‘meeten’. Je hebt bijvoorbeeld een artiest die daar gaat zitten met zijn vrienden om even te praten. Op een andere bank zitten weer mensen die events organiseren. Je krijgt dan al die verschillende mensen op één plek. Het is een ontmoetingsplek waar mensen hun plannen kunnen bespreken. Het hoeft niet één plek te zijn voor één discipline. De ruimte mag universeel zijn, zodat verschillende jongeren bij elkaar kunnen komen. Een ruimte met computers, een paar banken. Een lounge-achtige ruimte waar je gewoon terecht kunt.

 

Wat zou het hoofddoel van zo’n plek moeten zijn?

Nieuwe dingen creëren, dit stimuleren en naar buiten te brengen. Talenten stimuleren, festivals organiseren, en andere evenementen organiseren. Maak een aparte ruimte voor artiesten waar ze muziek kunnen opnemen. Waar een bandje kan samenkomen om te repeteren. Daar kun je ook geld voor vragen waarmee je het onderhoudt van het pand kunt betalen. Als je kijkt op het gebied van kunst- en cultuur dan denk ik snel aan de muzieksector. Daar is nog ondersteuning nodig. Kunst, schilderen kun je nog thuis doen.

 

Wat moet je op zo’n plek bereiken?

Met jezelf levelen, waar je een organisatie kunt beginnen die later commercieel gaat. Dat je goede muziek kan opnemen en je een album of mixed tape kunt maken, waar je geld mee kan genereren.

 

Wat is voor jou de ideale locatie voor zo’n plek?

Het centrum. Dan bereik je de meeste mensen van Oost- en West- Maastricht. Uiteindelijk maakt een locatie toch niet uit. Maastricht is niet groot. Een artiest zal wel de moeite nemen om naar de andere kant van de stad te reizen.

 

Wat voor een tactieken zou zo’n plek moeten toepassen, waardoor verschillende jongeren er op af komen?

Verschillende dingen aanbieden. Op het gebied van muziek, een repetitieruimte. En voor kunst een ruimte waar je kunt verven en waar er workshops worden gegeven. Ik weet niet hoe groot die ruimte zou moeten zijn, maar je zou voor elke doelgroep een aparte ruimte kunnen maken, zodat die daar hun ding kunnen doen. Met een grote, algemene ruimte. Het hoeft niet uitgebreid, als er al iets eenvoudigs is, dan is dat een mooi begin. Dat zou je dan verder kunnen uitbouwen.

 

Zouden er nog andere manieren zijn waarop je kunt worden ondersteund op het gebied van je hobby’s en ambities?

Nee. Muziekgieterij die aan het verbouwen is, dat is handig voor de stad. Dat is een goede verandering.

 

Heb je nog opmerkingen?

Ja, ik hoop dat ze hier echt iets mee gaan doen, met de interviews.

 

Hoe vond je het interview lopen?

Dit is een interview waar je mening is gevraagd. Dat gaat anders dan een interview over een makkelijker onderwerp. Je moet wel weten waar je over praat. Er zijn veel vragen voorbij gekomen die ik zelf gecovered zou willen hebben.

 

Datum interview: 7 maart 2019 – Interviewers: Marie-Claire Lahaye en Jackson André

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen