Meet de 17-jarige Caya Wesly. Een sociale meid die tevreden is over de stad, maar een aantal verbeterpuntjes heeft. Caya vindt dat er meer mag worden gedaan aan het uitgaansklimaat in Maastricht, met name voor minderjarige jongeren. Dit interview is de tweede van een serie. Het maakt onderdeel uit van een grootschalig behoefte onderzoek die CODE043 in samenwerking met JONGR, de jongerenraad van Maastricht heeft uitgevoerd onder jongeren uit Maastricht en omgeving. Elk interview is compleet anders en geeft een andere kijk op het leven van een jongere. Iedere woensdag plaatsen we een ander interview! #staytuned

Naam geïnterviewde: Caya Wesly

Leeftijd: 17 jaar

Woont: Maastricht-West

Opleiding: MBO Verpleegkundige, ROC leeuwenborgh

Werk: Bijbaant bij Albert Heijn.

“Ik kan alles doen in Maastricht, alleen is het uitgaansleven in Maastricht niks. Vroeger had je nog de PT (Printemps), maar die is inmiddels ook voor 18+ers.”

 

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Caya, 17 jaar, en zit op ROC leeuwenborgh Verpleegkunde, 1e jaar.  Ik heb mijn VMBO diploma gehaald en woon in Maastricht met mijn ouders en zusje. Ik woon hier al mijn hele leven, op het Emmaplein.

Hoe ziet je leven er uit?

Op een doordeweekse dag, ga ik naar school. Momenteel loop ik stage bij Maasveld, gehandicaptenzorg en werk ik van 7 uur ‘s ochtends tot 3 uur ‘s middags. Wat ik er leuk aan vind, is dat ik mensen kan helpen. Ze kunnen weinig zelf en de mensen zijn erg sociaal.  Andere familieleden van mij, zoals bijvoorbeeld mijn moeder, zitten ook in de zorg. Na mijn school of stage ga ik naar mijn vriend of naar mijn vriendinnen. Twee avonden per week werk ik bij de Albert Heijn aan de Brusselse Poort.

 

Wat vind je belangrijk in je leven?
Wat ik belangrijk vind in het leven zijn mijn familie en vrienden. Ook een opleiding afronden en leuke dingen doen, vind ik belangrijk, zoals uitgaan met vrienden in Maastricht. Mijn ambitie is om in de zorg een baan te vinden. Eigenlijk leef ik een beetje dag bij dag.

 

Loop je momenteel ergens tegenaan?
Ik loop niet echt ergens tegen aan momenteel.

 

Wat doe je in je vrije tijd? 

Ik werk, en in het weekend ga ik meestal op stap of uiteten. In de vakantie ga ik vaak met mijn ouders weg, door de stad lopen en cultuur bekijken. Ik zit al tien jaar op tennis en deed vroeger op wedstrijdniveau mee. Daar ben ik inmiddels mee gestopt, omdat ik het erg druk had tijdens mijn examenjaar. Ik train nog voor tennis en heb vroeger ballet en hiphop gedanst. Als ik geen training heb, ga ik naar de sportschool.  Ik heb één keer per week tennistraining en ga nog twee keer per week zelf trainen.
Ik kan alles doen in Maastricht, alleen is het uitgaansleven in Maastricht niks. Vroeger had je nog de PT (Printemps), maar die is inmiddels ook voor 18+ers.  Ik ben 17 jaar dus ik kom nergens binnen. Het is altijd gezellig om met een groepje vrienden naar de stad te kunnen gaan.

 

Wat vind je van kunst en cultuur? 

Als ik op vakantie ben, gaan mijn zusje en ik mee met mijn ouders en bezoeken we cultuur. Aan de ene kant interessant maar aan de andere kant ga ik liever zwemmen.  Het spreekt me zelf niet zo aan, om naar een museum te gaan of iets. Het is niet dat ik er niet naartoe wil. Als ik er eenmaal ben, vind ik het wel leuk. Maar ik zou het niet uit mezelf bezoeken.

 

Wat is je definitie van kunst?

Definitie van kunst is niet alleen museums, je kunt het ook op straat tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de Berlijnse Muur.

 

Wat is je definitie van cultuur? 

De definitie van cultuur is de manier waarop mensen hun eigen leven leiden en al die dingen die erbij komen. Ik kan ‘t niet zo goed uitleggen.

 

Ben je op de hoogte van de kansen en mogelijkheden die de stad Maastricht je te bieden heeft?

Niet echt, omdat ik me daar niet mee bezig houdt. Ik zou wel willen weten wat er te doen is.
Een manier waarop ik op de hoogte kan zijn, is door er zelf achteraan te gaan. Ik heb er ook eigenlijk nooit echt over nagedacht.

 

Welk cijfer geef je Maastricht?
Maastricht zou ik een 8 geven (rating). Er is genoeg te doen. Als je 18 bent kun je uitgaan, of naar museums. Er is een park waar je kunt zitten. Er zijn verenigingen en een zwembad.

 

Zijn er voldoende mogelijkheden, volgens jou, om je te ontwikkelen? 

Ehmm.. ja, ik denk het wel. Ik zie heel veel dingen, waar ik iets mee kan. Op Leeuwenborgh zijn heel veel verschillende kanten waar je op kunt.
Ik heb niet behoefte aan meer ondersteuning. Ik zie dit als taak van een school, omdat die leerlingen kunnen helpen met het ontdekken van hun ambities. Ik vind dat de school mij daar goed in heeft geholpen, door me testen te laten doen.  Ik wou eerst HAVO doen, maar ben wel blij dat ik uiteindelijk VMBO heb gedaan. Op onze school werd er genoeg aandacht aan besteedt. Mijn ouders hebben naast  school ook veel hierin betekend, maar buiten dat heb ik geen behoefte om me verder te ontwikkelen.

 

Ben je op de hoogte van culturele activiteiten in Maastricht? 

Nee, ik ben niet op de hoogte van de organisaties die mij kunnen ondersteunen of culturele evenementen.
Jongeren moeten cultuur kunnen opzoeken, maar het moet dan ook binnen hun interesses liggen. Echte cultuurliefhebbers weten vast wel wat er te doen is. Het is belangrijk dat men zich meer verdiept in het leefgedeelte bij jongeren. Zoeken wat verschillende interesses zijn en wat daaruit komt iets mee doen.

Wat ontbreekt er, volgens jou, nog in de stad?

Uitgaansplekken!. Maar op het gebied van cultuur weet ik het niet echt. Ik vind dat uitgaan meer 16+ proof moet worden, met goede muziek en dat er genoeg mensen kunnen  binnenkomen. De Ideale uitgaansavond betekent meerdere plekken die je kunt opzoeken. Nu heb je de van Bommel, Feestfabriek enzo… dus je hebt meerdere keuzes als je ouder (18+) bent. Ik vind het sociale aspect leuk aan uitgaan. Je bent onder de mensen en kan contacten leggen. Ik heb door uit te gaan heel veel vrienden gekregen. Ik vind dat er in Maastricht genoeg te doen is voor iedereen en dat de stad gezellig is. Alles is er goed, behalve het uitgaansleven.

 

Hoe kun je andere jongeren meer geïnteresseerd krijgen in cultuur? 

Dingen zoeken waar zij gelukkig van worden en dan daar iets mee doen. Dus echt kijken wat de behoefte is.

 

Zou jij behoefte hebben aan een of meerdere fysieke plekken in Maastricht waar je terecht kunt om te werken aan  je hobby’s of ambities?

Ik persoonlijk niet, maar voor andere mensen zou dat wel iets zijn.  Als je bijvoorbeeld een hobby wilt beoefenen ofzo of je wilt je talenten ontdekken. Waar mensen zitten waar je bij naar binnen kunt lopen of een afspraak mee kunt maken zodat je met hen kunt praten over wat je graag wilt doen. Hier kunnen ze dan hobby’s en ambities ontwikkelen.

 

Zouden er nog andere manieren zijn waarop je ondersteund kan worden met je hobby’s of ambities?

Je ouders kunnen je daarmee helpen en verder denk ik niet echt iets, ja misschien school ofzo.

 

Datum interview: 8  maart 2019 – Interviewers: Marie-Claire Lahaye & Tayo Dada

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen