Meet de 22-jarige Maastrichtse Rowan Bisch die Communication & Multimedia Design aan Zuyd Hogeschool studeert. Fotograferen is haar passie. In dit interview deelt ze haar ideeën over hoe je jongeren verbindt met kunst en cultuur. Dit interview is de vierde van een reeks interviews met jongeren. Het maakt onderdeel uit van een grootschalig behoefte onderzoek die CODE043 in samenwerking met JONGR, de jongerenraad van Maastricht heeft uitgevoerd onder jongeren uit Maastricht en omgeving. Elk interview is compleet anders en geeft een andere kijk op het leven van een jongere en zijn of haar behoeftes. Elke woensdag plaatsen we een ander interview! #staytuned

 

Naam geïnterviewde: Rowan Bish

Leeftijd: 22 jaar

Woont: al haar hele leven in Maastricht, momenteel in Wittevrouwenveld.

Studeert: HBO,  Communication & Multimedia Design

Werk: Bijbaan bij Albert Heijn

 

“Er mogen meer live optredens komen. Meer kleine lokale bands, iets van Rock of Jazz. Daar is nog niet voldoende van te zien in de stad. Eens in de zoveel tijd wordt er wel iets georganiseerd, maar er is niet echt een vaste plek waar lokale muzikanten terecht kunnen.”

 

Kun je je kort voorstellen?

Ik ben Rowan Bish, ik ben 22 jaar, geboren in Maastricht, hier woon ik nu nog steeds. Ik studeer momenteel Communication & Multimedia Design (CMD) op Zuyd Hogeschool, daar zit ik in mijn tweede jaar. Als bijbaantje werk ik bij de Albert Heijn. Ik heb een huisdier. En in het weekend ga ik graag op stap of andere leuke dingen doen, zoals bijvoorbeeld een drankje met vriendinnen. Ik woon inmiddels  1,5 jaar  in het Wittevrouwenveld. Ik ben geboren in de Hazendans en na mijn elfde naar Daalhof verhuisd.

 

Hoe ziet je leven er uit?

Ik ga heel veel naar school toe. Daar besteed ik veel tijd aan. Daarbuiten werk ik best veel, zo’n drie dagen in de week, vaak in de weekenden. Hierdoor kan ik vaak ook niet uitgaan, want ik moet vroeg beginnen met werken. Ik sport ook, bij il FIore. Eén keer in de week probeer ik naar mijn moeder te gaan, en één keer in de week naar mijn vader, dan gaat mijn zus mee. Kortom, mijn leven bestaat uit: school, werken en met vrienden uitgaan, mijn familie opzoeken en een beetje sporten. In de avonden als ik vrij heb, dan kijk ik gewoon voornamelijk Netflix.

 

Wat vind jij belangrijk in je leven?

Dat je iets doet wat je ook echt leuk vindt. Dat je daar blij van wordt en niet iedere dag dingen met tegenzin moet gaan doen. Ik doe mijn studie ook met veel plezier, het past ook veel bij mij. Ik vind mijn baantje ook heel leuk. Het is belangrijk dat je gewoon gelukkig wordt van wat je kunt doen. Ik verf wel eens en ik ben het meest creatief bezig tijdens mijn studie. Daarnaast vind ik het belangrijk om genoeg vrije tijd te nemen, en te weten wanneer je pauze moet nemen tussen studie en werk zodat je leuke dingen kunt blijven doen.

Vrije tijd betekent dat ik niet hoef na te denken over school of hoef te werken. Echte vrije tijd is voor mij als ik  de hele dag film kan kijken, hangen op de bank met een pyjama aan.

 

Wat voor een projecten doe je voor je studie?

Met acht andere studenten organiseren we een tentoonstelling in het Centre Céramique voor Museumnacht Maastricht. We hebben ook eerder projecten gehad op basisscholen dat we jongeren met workshops leren coderen, vooral web-development en programmeren. We hebben vaak projecten met opdrachtgevers, bijvoorbeeld voor de bibliotheek. We hebben daarvoor een app ontwikkeld voor laaggeletterde mensen, daarbij moesten we rekening houden met de behoeftes van laaggeletterden.

 

Als je kijkt naar al je hobby’s, wat doe je dan het allerliefste?

Ik vind tekenen heel leuk. Ik weet niet of het echt een hobby is, maar ik doe veel dingen met vrienden. Zo besteed ik graag mijn vrije tijd. Ik zit niet op een of andere vereniging ofzo. Ik chill liever met vrienden en besteed mijn tijd aan uitgaan.

 

Hoeveel uur besteed je gemiddeld aan je hobby’s en interesses?

Dat verschilt heel erg. Zo’n 8 uur per week denk ik.

 

Zijn er belemmeringen in het uitvoeren van je hobby’s?

Tijd tekort. Het is nu een hectische periode, ik moet een stage vinden. Er lopen nu veel projecten en ik ben gefocust op mijn studie waardoor m’n vrije tijd wegvalt.

 

Ben je cultureel actief?

Ja, ik bezoek heel graag museums, exposities en allerlei leuke activiteiten. Vanwege mijn studie kom ik ook veel tegen.

 

Kan cultuur je iets bieden?

Jazeker, ik word er zelf blij van. Het inspireert me heel erg. Je leert er nieuwe mensen door kennen, het brengt mensen samen. Het is heel goed om de netwerken, vooral als je de cultuursector in wilt gaan. Cultuur is voor mij een mooie bezigheid.

 

Wat is je definitie van kunst?

Kunst?! Dat is voor iedereen anders. Het is meestal een mooie expositie wat onder mijn smaak valt. Maar dat kan heel veel zijn, het kunnen gedichten of boeken zijn, Design vind ik ook onder kunst vallen. Dans  en zang zijn ook vormen van kunst.

 

Wat is je definitie van cultuur?

Dan moet ik meteen denken aan de Maastrichtse cultuur ofzo. Met de vlaai en de carnaval. Iedere stad heeft wel zijn eigen cultuur. Ieder land heeft zijn eigen cultuur. Het is gebonden aan de identiteit van een persoon of stad.

 

Ben jij op de hoogte van kansen en mogelijkheden die de stad Maastricht je te bieden heeft op het gebied van kunst of cultuur?

Enigszins, voornamelijk via mijn studie of dingen die ik voorbij zie komen op Facebook. Ik denk dat er veel dingen zijn, waarvan ik niet op de hoogte ben in Maastricht. Af en toe hoor ik iemand praten over iets, waarvan ik niet wist dat dat bestond.

 

Wat zou een oorzaak kunnen zijn dat je hier niet van afwist?

Zulke dingen mogen meer verspreid worden op social media. Mond tot mond reclame is natuurlijk ook altijd erg goed. Als iets heel leuk is, dan vertellen zij dat door aan vrienden en zo spreidt het vuurtje zich rond. Euhm, via post of e-mail. Posters langs de weg.

 

Ben je op de hoogte van ondersteuning die lokale organisaties jou kunnen bieden?

Nee niet echt. Ik vogel het altijd zelf uit. Ik was overigens eerder vergeten te melden dat een van mijn grote hobby’s fotografie is, daar doe ik heel veel mee. Ik heb daar nooit een cursus voor gevolgd of professionele hulp voor gevraagd. Dat zoek ik altijd zelf even uit. Ik loop bijvoorbeeld met iemand die fotografeert mee, en daar leer ik dan van.

 

Heb je nooit behoefte gehad aan professionele ondersteuning?

Een beetje wel eigenlijk. Tijdens mijn studie heb ik een blok fotografie gehad, maar na dat blok houdt het ook gewoon op. Dan is het aan onszelf om dat verder te ontwikkelen, maar dan sta je er eigenlijk helemaal alleen voor. Dan heb je geen idee waar je verder nog terecht kan of door kunt studeren.

 

Hoe denk je dat dat komt?

Geen idee.  Ik heb gewoon nog nooit gehoord over bepaalde fotografiecursussen in Maastricht. Dat heb ik nog nooit voorbij zien komen.

 

En stel dat je wel zo’n cursus zou kunnen volgen?

Dan zou ik dat wel heel leuk vinden.

 

Zou je daar dan ook voor willen betalen?

Als het niet al te duur is, dan ben ik wel bereid. Ik ben natuurlijk een student met een klein budget. Dus ik kan er niet heel veel geld aan uitgeven.

 

Wat zou voor jou betaalbaar zijn?

Het ligt eraan hoeveel lessen het zouden zijn. Voor een lessenpakket van tien lessen zou ik best 200 Euro willen neerleggen, maar ik weet niet of dit realistisch is. Ik kan me best wel voorstellen dat dit normaal gesproken veel duurder is.

 

Ben je op de hoogte van culturele activiteiten in Maastricht?

Veel via Facebook. Ik word heel veel uitgenodigd door mensen voor bepaalde evenementen. Ik heb bijvoorbeeld vrienden die actief zijn in de culturele sector en bijvoorbeeld werken bij het Bonnefantenmuseum, de Muziekgieterij, Centre Céramique of Museumnacht. Daardoor word ik altijd door events uitgenodigd op Facebook. Voor de rest krijg ik het wel mee via school, onze docenten informeren ons en proberen ons te werven voor bepaalde activiteiten.

 

Vind je dat er voldoende activiteiten zijn?

Het zou leuk zijn als er wat vaker iets werd georganiseerd, maar over wat voor een culturele activiteiten hebben we het dan eigenlijk? – Marie-Claire: Activiteiten of evenementen die aansluiten op jouw interesses en behoeftes. 

Wellicht activiteiten waar je creatief bezig kunt zijn. Bijvoorbeeld in het Bonnefantenmuseum, dat je daar spontaan een middagje kunt gaan schilderen.

 

Zijn er, volgens jou, voldoende mogelijkheden om je te ontwikkelen?

Ja, zoals ik al eerder zei, mis ik soms dingen zoals op het gebied van fotografie of iets met tekenen.

 

Ken je Kumulus?

Ik ben er om heel eerlijk te zijn, nog nooit binnen geweest.  Ik heb nog nooit meegekregen wat Kumulus allemaal doet. Volgens mij hebben zij wel balletlessen en doen ze ook iets met theater. Maar voor de rest weet ik niet wat het allemaal inhoudt.

 

Hoe moet ondersteuning er voor jou uitzien?

Een cursus, of een fotografieclub, dat je bijvoorbeeld met andere geïnteresseerden de stad in gaat om te fotograferen. En dat er misschien vervolgens een kleine tentoonstelling komt. In Centre Céramique houden ze regelmatig exposities. Daar hangen heel vaak foto’s op. Zoiets zou leuk zijn. Dat er een plek is, waar mensen die geïnteresseerd zijn in fotografie, kunnen samenkomen, van elkaar kunnen leren en leuke plaatjes kunnen schieten.

 

Is er, volgens jou, genoeg kruisbestuiving tussen jong en oud in Maastricht qua cultuur?

Ik denk het niet. Ik heb ook geen contact met ouderen. Als ik al samenwerk, bijvoorbeeld met fotografen zijn het vooral mensen van mijn eigen leeftijd. Ik heb nog nooit samengewerkt met volwassenen, terwijl je daar wel heel veel van kan leren.

 

“Er mogen meer live optredens komen. Meer kleine lokale bands, iets van Rock of Jazz. Daar is nog niet voldoende van te zien in de stad. Eens in de zoveel tijd wordt er wel iets georganiseerd, maar er is niet echt een vaste plek waar lokale muzikanten terecht kunnen.”

 

Wat ontbreekt er volgens jou in de stad?

Meer uitgaansgelegenheden. We hebben de Complex en de Muziekgieterij die momenteel aan het verbouwen is. Voor de rest zijn er alleen maar veel kleine cafés waar ik niet graag kom. Meer uitgaansgelegenheden zoals clubs en lounges dat zou goed zijn.

Daarnaast ontbreken er plekken om te studeren. HBO studenten kunnen niet meer naar de universiteitsbibliotheek. We kunnen hierdoor alleen nog maar terecht bij Centre Céramique, maar daar komen ook veel middelbare scholieren en als het examenperiode is, zit het er bomvol. Er zijn daar verder weinig stopcontacten terwijl je de hele dag met je laptop bezig moet zijn. Bij the Student Hotel kan je ook zitten, maar dat heeft maar een beperkt aantal zitplaatsen. Het is dus nodig om meer studieplekken te creëren.

Er mogen meer live optredens komen. Meer kleine lokale bands, iets van Rock of Jazz. Daar is nog niet voldoende van te zien in de stad. Eens in de zoveel tijd wordt er wel iets georganiseerd, maar er is niet echt een vaste plek waar lokale muzikanten terecht kunnen.

 

Hoeveel sterren geef jij de stad Maastricht?

8 van de tien sterren. Het is een kleine stad, je bent overal snel. Het is ook een hele mooie stad, er zijn veel internationale studenten. Dat maakt het gezellig. Je kunt er goed winkelen. .

 

Hoe krijg je andere jongeren geïnteresseerd in cultuur?

Door iets te combineren met het uitgaansleven, want dat is iets wat heel veel jongeren doen. Het lijkt me vet dat als je uitgaat, bijvoorbeeld naar de Complex, dat er dan bepaalde exposities te zien zijn. Als  je daar dan rondloopt, dat er schilderijen aan de muur hangen. Ik denk dat mensen daar zeker naar gaan kijken als daar de aandacht op is gericht met spots ofzo. Dan krijg je een coole omgeving.

Misschien iets doen met Street-art. Dat er een plek in Maastricht komt waar grote stukken muur worden vrijgemaakt waar jongeren op kunnen losgaan, met spuitbussen en verf ofzo. Dit kun je ook doen in combinatie met opleidingen of scholen.

 

Zou jij behoefte hebben aan een of meerdere fysieke plekken in Maastricht waar je kunt werken aan je hobby’s of interesses? 

Jazeker. Ik denk dat zo’n oud gebouw of industriële plek zich daar voor zou lenen, en daar is zeker nog voldoende plek voor in Maastricht. Een creatieve vibe moet zo’n plek hebben, met Perzische tapijten, veel planten, pallets met kussens waar je op kan zitten, goede muziek en gewoon een chille sfeer.

 

Wat is er verder nog nodig om ervoor te zorgen dat andere jongeren daar heen gaan?

Als die plek eenmaal bestaat is, goede marketing belangrijk met veel reclame. Een grote openingsdag organiseren met een klein feest. Ik zou veel creatieve opleidingen benaderen. Ik denk dat studenten van de Kunstacademie of Communications & Multimedia Design hier allemaal in geïnteresseerd zouden zijn. Jongeren van het Leeuwenborgh, bijvoorbeeld van de secretaresseopleiding zijn dan weer een doelgroep die dat wellicht minder aanspreekt.

 

En hoe zou je die jongeren van het Leeuwenborgh dan geïnteresseerd krijgen?

Dat is wel een moeilijke, als ze daar in eerste instantie niet geïnteresseerd voor zijn. Wellicht een winactie? Voor jongeren blijf ik erbij dat social media zeer belangrijk is en dat je ze kunt bereiken via Facebook of Instagram. Maar als er geen interesse is, dan blijft dat lastig.

 

Stel er komt zo’n culturele plek als jij hebt omschreven. Wat zal het doel moeten zijn van die plek?

Het moet een plek zijn waar mensen samenkomen en waar je van kunt leren. Dat het tevens een plek wordt waar je aan je studie kunt werken, waar workshops worden gehouden, denk aan fotografie of aan een muziekles. Er kunnen ook feesten worden georganiseerd, in combinatie met kunst.

Zo’n plek zou mensen moeten inspireren en een plek zijn die creativiteit aanwakkert. Heel veel mensen zijn nooit of weinig creatief bezig en dat vind ik zonde. Het is hartstikke mooi, kunst. Creativiteit is belangrijk in het leven. Het begint altijd met een idee en vormgeving van dingen. Het moet vooral een plek zijn waar mensen kunnen samenkomen en van elkaar kunnen leren.

 

Waar zie jij jezelf na je studie, over een paar jaar?

Ik ben echt een fan van webdesign, app design en fotografie. Misschien dat ik daar gecombineerd iets mee doe. Hopelijk werk ik voor mezelf, dat lijkt me fijn.

Wat overigens ook als ondersteuning kan worden aangeboden, is als er lezingen op bepaalde locaties worden aangeboden. Bijvoorbeeld in webdesign, dat verandert continu. Er zijn altijd nieuwe trends en ontwikkelingen. Professionals van grote bedrijven zouden regelmatig een praatje hierover kunnen houden. Daar kun je weer van leren.

 

Vind je dat de gemeente voldoende ondersteuning biedt aan mensen die zich willen ontwikkelen op gebied van kunst en cultuur?

Ik weet niet precies wat de gemeente allemaal voor een ondersteuning biedt. Museumnacht is een van de grootste evenementen. Het zou leuk zijn als de gemeente daar meer mee doet en vaker uitpakt met zo’n groot creatief evenement. Dat het ook een podium biedt aan artiesten en kunstenaars. Museumnacht krijgt zoveel aandacht dat ik denk, ‘waarom doen we niet vaker zoiets? waarom doen we dat maar één keer in het jaar?’

 

Zouden grootschalige evenementen een manier zijn om intrinsieke motivatie voor kunst of cultuur aan te wakkeren?

Ik denk het wel. Museumnacht is speciaal voor jongeren in de avond, inclusief afterparty. Als je een festivalletje zoals Bruis organiseert, waar veel creatieve dingen worden georganiseerd komen mensen daarmee in aanraking en ontdekken ze dat ze dat heel leuk vinden.

 

Datum interview: 20 maart 2019 – Interviewers: Marie-Claire Lahaye en Jackson André

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen