Charlotte en haar projectteam hebben meegedaan met de We build this city wedstrijd in 2019 met hun sociaalproject: De andere zeep. Uiteindelijk hebben ze niet gewonnen maar dat maakte gelukkig niet uit. Lees meer over hun ambities en hoe de wedstrijd ze verder heeft geholpen!

Charlotte Interview: De Andere Zeep

(Dit interview is vertaald vanuit het Engels. Wil je de originele versie bekijken? Klik dan op het Nederlands – Engels vlaggetje rechts boven.)

 

Zou je iets over jezelf willen vertellen?

Hallo, mijn naam is Charlotte Ognibene en ik zit in het derde jaar van mijn Bachelor Europese Studies aan de Universiteit Maastricht. Ik ben 20 jaar oud en ik ben gepassioneerd door het creëren van menselijke relaties en het ontmoeten van nieuwe mensen. Mijn hobby’s: tennis, windsurfen en afspreken met vrienden, vooral met een drankje. 😉

 

Hoe is Enactus betrokken bij het project? 

(Enactus is een internationaal samenwerkingsverband tussen studenten, het hoger onderwijs en het bedrijfsleven. Het doel van dit samenwerkingsverband is om studenten in staat te stellen zich te ontwikkelen tot ondernemende en verantwoorde leiders.)

Enactus Maastricht heeft het mogelijk gemaakt om De andere zeep op te zetten. Door mijn idee te pitchen op onze eerste Enactus GMA, vond ik zeer gemotiveerde mensen die bereid waren om zich bij het team aan te sluiten en De andere zeep verder op te bouwen. Bovendien organiseert Enactus geweldige conferenties waar we onze nodige vaardigheden kunnen verbeteren om een ​​goede start-up te maken. Tijdens deze conferenties hebben we andere Enactus-leden kunnen ontmoeten, afkomstig van verschillende universiteiten

 

Wat is jouw rol in het project?

Ik ben de projectcoördinator van De andere zeep. Mijn belangrijkste taken zijn om in onze wekelijkse bijeenkomsten concrete doelen te stellen en daarmee De andere zeep te laten groeien. Bovendien houd ik de taken bij die gedaan zijn en die gedaan moeten worden. Daarnaast vind ik het ontzettend belangrijk om mijn team te ondersteunen bij hun taken, daarom werk ik op alle terreinen en besteed ik de meeste tijd aan de sector die het in een bepaalde week nodig heeft. Ten slotte is het belangrijk om je team gemotiveerd te houden, vooral in Corona tijden, om een ​​goede groepsdynamiek te garanderen. We zijn van plan om meer teambuilding activiteiten te organiseren om onze teamgeest te versterken.

 

Wat heb jij voor het project gedaan? 

 

Hoe ben je bij dit project betrokken geraakt? 

Ik ben altijd erg bezorgd geweest over klimaatverandering en de vluchtelingencrisis. Ik las veel artikelen en boeken over deze problemen, en moest tijdens mijn studie veel teksten over deze onderwerpen analyseren. Ik heb hierover zelfs deelgenomen aan een aantal debatten. Maar vorig jaar wilde ik acties op mijn woorden zetten en dacht ik om een ​​project te creëren dat beide problemen zou combineren: organische zepen maken om de watervervuiling te verminderen door het niet gebruiken van chemicaliën die in normale zepen voorkomen. En deze organische zepen samen met de vluchtelingen in Maastricht te maken.

 

Kun je meer uitleggen over het project, wat je ermee hoopt te bereiken en voor wie het is?

Vorig jaar waren we er vooral op gericht om te zien hoe haalbaar het project kan zijn door om te gaan met administratie, logistiek, juridische zorgen over het commercialiseren van een zeep en het zoeken naar een goed recept voor het maken van zeep. Voor het tweede jaar van De andere zeep willen we onze samenwerking met het Vluchtelingenproject Maastricht versterken. Onze samenwerking nu bestaat uit 8 vluchtelingen we in ons team hebben om de belangrijkste uitvoerende functies mee te leiden. De visie van De andere zeep is dat we er niet zijn om ze iets te leren, we zijn hier om met ze samen te werken. Dit betekent dat elke functie zal worden geleid door een vluchteling en student (lid van De andere zeep) om een ​​goede sociale en economische integratie van die 8 vluchtelingen mogelijk te maken. Tijdens workshops kunnen andere studenten, vluchtelingen of Maastrichtse burgers meedoen, maar de 8 belangrijkste functies zullen gezamenlijk worden geleid. We hopen dat we dit jaar veel voordelen zullen opleveren en dat de start-up over 1-2 jaar volledig zal worden geleid door die 8 vluchtelingen op het moment dat wij (projectteam De andere zeep)  niet meer in Maastricht zijn. Dit is wat we succes zouden noemen; dat deze 8 vluchtelingen na onze tijd in Maastricht De andere zeep kunnen zien als een geld genererende baan.

 

Wat is iets dat je tot nu toe hebt bereikt met De andere zeep waar je echt trots op bent?

 

In 2019 deed De andere zeep mee met onze We built this city wedstrijd.
Wat was jullie motivatie om hier aan mee te doen?

We hebben aan het begin van ons project deelgenomen aan de wedstrijd. Het team kende elkaar nog niet goed en we dachten dat door het meedoen aan deze wedstrijd we een beetje meer zouden binden. Bovendien konden we 4000 € winnen, wat een enorm bedrag zou zijn geweest om onze start-up te starten. Ten slotte waren we overtuigd door het idee dat deze wedstrijd ons onbewust meer en harder zou laten werken voor het project om bij elke wedstrijdronde nieuwe resultaten te presenteren. Hierdoor zouden we onszelf en het project meer ontwikkelen.

 

Hoe heeft de We built this city wedstrijd het project geholpen?

De wedstrijd heeft ons op meerdere manieren geholpen;
Ten eerste, om onszelf en het project concrete deadlines te geven voor nieuwe prestaties, door een nieuw element te moeten bedenken in de verschillende wedstrijdrondes.
Ten tweede om de sterke en zwakke punten van het project te zien.
Ten derde, om een echte teamspirit op te bouwen.
Ten vierde, om een mislukking aan te pakken en gemotiveerd te blijven. (het feit dat we niet wonnen was de eerste echte  “mislukking” van het project)
Ten vijfde, om nieuwe interessante mensen te ontmoeten.

 

Uiteindelijk hebben jullie niet gewonnen, maar wel het plan op onze website ingediend, hoe gaat het daarmee?

We waren een beetje teleurgesteld dat we de wedstrijd niet hadden gewonnen, maar Code043 bood ons direct de mogelijkheid aan om een plan in te dienen voor andere financiering en hulp. We hebben het plan in maart ingediend en moesten enkele elementen wijzigen. Nu hebben we opnieuw een plan ingediend en wachten op een reactie.

 

Opeens in 2020 was Corona er, welke impact had dit op het project?

Onze eerste verkoop op de markt was gepland voor 18 maart. Alles was klaar, we hadden sinds oktober gewerkt en uitgekeken naar dit moment. Maar een week daarvoor kwam het nieuws: Lock down. We waren allemaal erg teleurgesteld. Het was een echte uitdaging voor het hele team om gemotiveerd te blijven en onze wekelijkse meetings voort te zetten, maar dit keer online. Tijdens de Lock down hebben we onze Instagram pagina @deanderezeep opgezet. Via onze Instagram pagina kan je ook de zeepjes kopen!

 

Als het De andere zeep projectteam 1 miljoen euro kreeg, wat hadden jullie er dan mee gedaan?

We zouden een kantoor kopen om daar onze meetings / workshops te houden, zodat we onafhankelijk van de Innbetween kunnen werken. We zouden investeren in onderzoek en ontwikkeling om onze producten uit te breiden (bijv. shampoo of deodorant).  We zouden een reis maken met het hele team. En geld gebruiken om meer vluchtelingen te helpen.

 

Laatste woordje: Ik zou heel graag mijn geweldige team, die dit allemaal mogelijk heeft gemaakt, willen bedanken!! Zonder hen zou dit project nooit hebben bestaan!

Meer sjieke projecten

Heb jij ook een plan voor een fraai project?

Heb jij een plan? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of je onze mening weten?

Lees er meer over

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen