Er is één ding waar je niet omheen kunt bij de 17-jarige Appie Dassen; freerunnen. Deze sportieve jongen deelt graag zijn verhaal over zijn dromen, ambities en te gekke toekomstplannen! Wil je meer weten over Appie of de toekomst van freerunnen in Maastricht? Klik dan hier op Lees meer!

Mijn naam is Appie Dassen. Ik ben 17 jaar oud en beoefen de sport freerunnen. Freerunnen is een belangrijk deel van mijn leven. Het laat mij in fysieke en mentale aspecten groeien. 

 

Gemotiveerd
De motivatie zie je in allerlei dingen terugkomen in mijn leven. Zo heb ik de sport freerunnen mijzelf aangeleerd zonder iemand in mijn omgeving die het zelf ook deed of mij hierbij kon helpen. Freerunnen heeft mij laten zien dat als je ergens voor wilt gaan, je dit ook kunt behalen. Dit heb ik ook zo met school ervaren. Mijn eerste advies was kader (VMBO), maar dat beviel mij niet. Ik wilde graag meer uitdaging en besloot om zo hard te gaan werken om op de HAVO komen. Dit heb ik dan ook voor elkaar gekregen en ik ben zelfs nu 2 jaar extra VWO aan het volgen. Dit laat goed zien wat je allemaal kunt bereiken met hard werken en doorzetten. Zelf had ik nooit verwacht het zo ver te schoppen. Ik houd ervan om te kijken hoe ver ik kan gaan, hoe sterk mijn motivatie is en wat voor onbekende talenten ik uit mijzelf kan halen.
Het is soms prachtig om te zien wat in een persoon verscholen ligt.

Open minded
Open Minded denken is een zeer belangrijk element in mijn leven. Open minded denken en voor veel dingen openstaan laat mij zien dat je groeit als persoon. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking met verschillende invloeden en mensen om je heen waarvan je weer iets leert. Hierdoor begin je een eigen mening te schetsen en ga je kritischer kijken naar de wereld om je heen.

 

Goud hart
Het Gouden hart staat ervoor om open te zijn naar anderen. Ze begeleiden en geven wat ze nodig hebben om te groeien. Dit zie je ook weer terug in het freerunnen. Toen ik mezelf deze sport had aangeleerd kwam ik erachter dat het meer was dan een ‘gewone’ sport. Het mentale stuk dat erbij komt kijken laat je ook weer sterk groeien als persoon. Ik wilde meer mensen dit laten ervaren en begon te zoeken naar mensen. Ik vond 3 enthousiasten gasten die het wel eens wilden proberen. Sindsdien zijn we bij elkaar gebleven en bewandelen we samen een enorm speciaal pad.

 

Freerunnen

Het begon allemaal 4 jaar geleden, toen ik per toeval een freerun filmpje tegenkwam op youtube. Ik en een vriend zagen het filmpje van Nederlandse youtubers die in een pretpark ging freerunnen. Dit trok acuut onze aandacht en wij zijn meteen naar buiten gegaan. We klommen op muurtjes en probeerde van alles uit. Destijds was ik keeper bij Roda en VVE. Het keepen beviel mij goed, maar na het ontdekken van freerunnen werd het voetballen saai. De spanning was er vanaf en ik besloot te stoppen met voetballen. Vrij weinig mensen stonden achter deze keuze. Ze zagen een toekomst in het voetballen voor mij, maar ik nam mijn eigen pad. Een pad dat voor mij goed voelde en besloot een nieuw avontuur tegemoet te gaan. Sindsdien ben ik de sport blijven oefenen met andere en sinds dit jaar ben ik met de jongens die ik had verzameld. Wij keken youtube video’s en gingen vervolgens de tuin in om het te leren. Nu, sinds dit jaar zijn wij een grote parkour community aan het proberen op te starten in Maastricht om nog meer mensen kennis te laten maken met deze sport.


Gevaar

Mensen zien freerunnen als een gevaarlijke sport, terwijl dit erg meevalt. Bij freerunnen ga je de zoektocht aan om de balans te vinden tussen je mentaliteit en je fysieke lichaam. Je leert je capaciteiten kennen en hier train je ook naar. Je gaat dus trainen op een level dat jij aankan, wat maakt dat je, in theorie, elke trick of jump zou kunnen behalen. Natuurlijk glij je wel eens uit of verlies je je focus waardoor je zal vallen. Zelf ben ik gelukkig nog nooit echt heftig geblesseerd geweest, zoals iets gebroken. Hier en daar natuurlijk een paar kleine vallen.

 

Bekendheid

Freerunnen is nog niet zo bekend en vooral nog niet in het zuiden van Nederland. Daarom zijn wij van plan om de eerste te zijn die de stap durft te nemen om een parkour community op te bouwen in Maastricht. Graag zou ik (en het team) deze sport populairder willen maken onder de mensen in het Zuiden van Nederlanden (met als Focus Maastricht). Freerunnen staat voor vrijheid en dit zie je ook goed terug in de community. Het mooie van deze sport is dat het niet om level of niveau gaat, iedereen beoefent de sport samen. Het gaat niet om de beste zijn, maar over het delen van ieders passie in de sport en dat maakt het zo mooi. Hierdoor vind ik dat de sport meer in het daglicht mag komen. Niet alleen voor de sport maar ook voor de mensen eromheen. Mensen zijn vaak angstig als ze mensen zien freerunnen in de stad. Ze weten niet precies wat het is en kunnen hierdoor op een afschrikkende wijze reageren. Dit is echter niet nodig en dit is dan ook een reden voor ons om het freerunnen meer aandacht te geven.
De vraag is natuurlijk hoe zorgt ons team er voor om het bekender te maken in Maastricht. Wij zijn druk bezig om zoveel mogelijk in contact te komen met mensen. Freerunners, organisaties, brands, noem het maar op. Ons doel is om met mensen samen te werken die zelf ook een liefde hebben voor hun passie. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat als mensen ergens voor gaan, ze dit ook kunnen bereiken. En hoe mooi zal het zijn als je mensen hiermee kunt helpen en andersom. Wij proberen zoveel mogelijk te geven aan de parkour community van Maastricht. Denk aan workshops, bijeenkomsten om te trainen en nog veel meer.

 

Team Xtended

Wij Team Xtended zijn een team van 4 jonge freerunners afkomstig van Maastricht. Wij zijn de uitdaging aangegaan om zelf deze sport te leren. Nu, na 4 jaar te hebben getraind en ervaringen hebben opgedaan, willen wij meer mensen mee nemen in dit geweldige avontuur. 

De eerste vraag die je je stelt is natuurlijk, waar staat Xtended voor?
De Engelse vertaling van extended betekend uitgebreid. En dit is waar wij voor staan. De sport zelf is een sport met eindeloze mogelijkheden. Het is volledig aan jou om het zo uitgebreid mogelijk te maken. Daarnaast staan wij voor openheid en het zorgen voor een warme community, het kan zo uitgebreid mogelijk. Man, vrouw, dik, dun, gespierd, tenger, noem het maar op. Niemand is anders in deze sport en community, iedereen deelt dezelfde liefde in zijn/haar passie. Wij groeien samen het snelst!

Xtended is voorlopig nog een beginnend team en dus nog niet zo groot. Wij bestaan maar uit 4 gemotiveerde mannen die iets proberen op te zetten. Wij proberen zoveel mogelijk in contact te komen met mensen in Maastricht. Onze einddoelen liggen hoog, maar daar zijn wij ook bereid voor om voor te gaan werken. 

Xtended is anders dan andere omdat wij volledig vrij te werk gaan. Wij passen ons aan jou aan en zullen ervoor zorgen dat er een warme sfeer zal ontstaan. Persoonlijke hulp is altijd beschikbaar indien nodig. Verder doen wij alles voor de mensen in de community en liggen hier ook onze belangen. Alle donaties zullen in projecten gaan die in het voordeel van de community zullen zijn. Ons team staat open voor iedereen die op ons af stapt. 

Het team geeft mij een enorme motivatie. Het is prachtig om mensen te helpen en te begeleiden in een nieuw avontuur die ze aan willen gaan. Daarnaast is de trots en het meer eruit halen dan je denkt een prachtig fenomeen om mee te mogen maken. Mensen te zien groeien en een strijd aan gaan met zichzelf om steeds maar verder te gaan, is ongelooflijk mooi. Dat is ook meteen wat ons team speciaal maakt. De community is niet iets van ons, het is een geheel. Iedereen helpt elkaar en het brengt mensen samen. Mensen te zien groeien, genieten en trots op zichzelf te zijn, is iets dat mij motiveert om door te blijven gaan en steeds meer mensen hierin mee te nemen.
Het doel is dat er een grote parkour community zal zijn waar freerunners van heel Maastricht en omstreken zich thuis voelen. Waar je een familie binnen loopt en je in een warme sfeer kunt gaan trainen en je passie kunt gaan uiten met anderen. 

 

Toekomst

Ons grote doel is om de eerste te zijn die een parkour/freerun hal kan opzetten in Maastricht. Waarom? Freerunnen is in principe een buitensport, maar in de winter of slecht weer is het erg gevaarlijk om de sport buiten te blijven beoefenen. Daarnaast is het ook zo dat wanneer iemand een nieuwe truck is aan het leren dit erg gevaarlijk kan zijn, zou je deze buiten moeten leren. En dit is iets dat komt vanuit wanneer wij begonnen met freerunnen. Voor ons gevoel leek het alsof wij de enige waren die de sport freerun beoefende. Er was geen veilige omgeving of een groep die ons kon ontvangen. Dit willen wij veranderen. Wij willen de mensen een veilige en droge ruimte aanbieden.
Maar eerst zullen we een binnenruimte zoeken en hier zijn we dan ook erg hard naar op zoek.

 

CODE043

Het eerste plan dat wij hebben ingediend bij Code043 is een parkour map van Maastricht. Dit is een kaart met alle freerun plekken van Maastricht erin verwerkt. Elke plek heeft informatie over de plek zelf, waar moet je op letten, wat kun je doen, hoe heet deze plek etc… Daarnaast is op elke plek een kleine challenge verwerkt. Doe je deze challenge en stuur je deze op via onze mail, maken we hier uiteindelijk een grote video van. Deze kaart is dan ook digitaal bereikbaar via onze site.
Deze kaart maakt dat mensen weten waar ze kunne trainen, waardoor meer mensen naar buiten zullen gaan en mensen (zoals studenten) vanuit andere steden de stad Maastricht meteen leren kennen zonder al te lang te hoeven zoeken. Mensen zullen sneller op Maastricht afstappen omdat ze weten waar ze moeten zijn. Mensen hebben meteen een bezigheid op een freerun plek, waarmee ze meteen ook in aanraking komen met de community als ze deze zouden opsturen. En als laatste zorgt deze kaart ervoor dat de freerunners weten waaraan ze moeten denken bij de plek, zoals het voorkomen van overlast.

Code043 helpt ons erg goed. Wij krijgen goede feedback en krijgen veel netwerken vanuit hun die interessant zijn voor ons. Hun kennis geven ze door aan ons wat maakt dat wij beter weten hoe we te werk moeten gaan. Het fijnste van Code043 is dat de sfeer erg goed bevalt. Je wordt meteen met open armen ontvangen en de hulp is erg persoonlijk wat maakt dat het naar jou gericht is en niet vanuit een algemene ‘handleiding’ wordt gedaan. Code043 kijkt naar wie jij bent en wat jou het beste zal helpen.

 

Ik hoop dat mijn droom en doel voor het opzetten van deze community ook zal uitkomen. Dat er uiteindelijk een freerun hal zal staan in Maastricht en Maastricht een levendige plek wordt voor freerunners. 

 

Mocht je Team Extended willen bereiken kan dat altijd via;

Telefoonnummer; 06 83982544

E-mail; teamextended43@gmail.com

Instagram ; @TeamXtended

Meer sjieke projecten

Heb jij ook een plan voor een fraai project?

Heb jij een plan? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of je onze mening weten?

Lees er meer over

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen