Interview Christopher Jorna

 

Wie is Christopher Jorna?
En wat doet een 19-jarige, gepassioneerde filmmaker in een economie richting in Maastricht?

Dag, ik ben Christopher Jorna en kom uit Brussel, België. Ik heb sinds 6 jaar al een passie voor films en ben er vast van overtuigd dat ik een carrière in de filmindustrie wil maken. Mijn droom is het om mijn eigen langspeelfilms te regisseren. Ik behaalde mijn schooldiploma met 17, en moest toen een belangrijke keuze maken. Oftewel ging ik meteen naar de filmschool om mijn passie te volgen, of ik doe eerst een bachelor in economie en ga vervolgens naar de filmschool. Ik koos voor de tweede optie omwille van de volgende redenen. Ik ben nog jong en heb tijd, ik wil zo veel mogelijk ervaringen opmaken. De economie studie is misschien een kleine omweg, maar dat vind ik niet erg, ik leer ontzettend veel bij mijn studies. Ik merk hoe mijn hele mind-set verandert, het economische aspect is ook in de filmindustrie van enorm belang. Mijn enigste voorwaarde om met economie te beginnen was: veel filmprojecten doen aan de zijkant. Dat is zeker gelukt. Mijn recentste project was een kortfilm gesponsord door CODE043. Ook geef ik part-time les statistiek en wiskunde bij de universiteit. Het inkomen dat ik hiervan verdien herinvesteer ik dan in camera gerief. Na mijn studies ga ik een filmmaster doen in Parijs.

 

Teaser deel 2 documentaire:

Tijdens de eerste golf van het coronavirus heb ik met Victor Moroianu (een medestudent aan de school of Business and Economics en filmmmaker) een 5 minuten documentaire gemaakt over hoe studenten de overgang van vrijheid naar lock down hebben ervaren. Nu staat de tweede golf voor de deur en is het tijd voor een tweede aflevering. We zijn begonnen met filmen in september, en blijven door filmen tot en met december. Tijdens de kerstvakantie zullen we dan post-production doen. We hebben nu al 800GB aan filmmateriaal uit Maastricht en Brussel. De video wordt rond januari gepubliceerd.

 

Filmprojecten:

Hoe lang maak je al films?

Ik maak al films sinds ongeveer 6 jaar geleden.

Welk project was het meeste werk? en waarom?

Ik denk dat het mijn meest recente kortfilm was. Het was de eerste kortfilm die ik maakte, ik heb ontzettend veel bijgeleerd. We moesten een heel script schrijven, locatie scouten, de shots plannen, acteurs vinden, catering en vervoerskosten regelen, filmmateriaal huren… De pre-production (script maken, verhaal bedenken, scouten, acteurs vinden…) duurde min of meer 60 uur. In totaal hebben we ongeveer 200 uur in dat project geïnvesteerd.

 

Welk project vond je het leukste om te doen? en waarom?

Het leukste project tot nu toe was de eerste aflevering van de corona documentaire. Dat project gaf me energie en maakte de lock down minder saai. Ik zag een Brussel (dat normaalgezien bomvol is), helemaal leeg. Iedere week ging ik een dag of twee filmen. Tijdens de paas vakantie heb ik dan de video gemonteerd. Mijn broer heeft de hele soundtrack zelf gecomponeerd. Ik vertelde hem wat voor sfeer ik zou willen hebben en dan hebben we samen bij de piano gezeten en melodieën uitgetest. Ik ben heel tevreden met het eindresultaat van de documentaire.

 

Welke uitdagingen kom je tegen bij het maken van films?

Er zijn altijd nieuwe uitdagingen. Filmmaking is problemsolving. Je kunt veel uit theorie leren maar in praktijk is de situatie altijd anders, het enige dat je dan helpt is ervaring. Ik probeer zo veel hoe mogelijk ervaring op te bouwen door constant projecten te doen. Deze ervaring zorgt er dan voor dat je alle problemen kan oplossen.

Ieder project heeft uitdagingen, ook mijn kortfilm Fort Chartreuse had heel wat uitdagingen, maar als je samenwerkt met de acteurs en filmcrew kan je voor alles een oplossing vinden.

 

CODE043

Hoe ervaarde je de samenwerking met code?

Ik ervaarde de samenwerking heel positief. CODE043 heeft me op heel wat vlakken geholpen: direct en indirect. CODE043 heeft het hele budget van Fort Chartreuse gesponsord, wat een enorme last van onze schouders haalde. Maar ook indirect hebben ze veel bijgedragen. Ze stelden hun connecties open voor ons en zorgden ervoor dat een journalist van De Limburger ons verhaal oppikte en een artikel in de krant over Victor en mij schreef. Ook hebben ze ons aangeraden aan een contact in RTV Maastricht. De kans is behoorlijk groot dat onze eerste aflevering op de zender wordt uitgezonden.

 

Waar ben je het meest blij mee geweest?

De directe hulp en budget hebben enorm geholpen natuurlijk. Het geld dat ik heb bespaard heb ik nu uitgegeven aan een camera lamp die ik voor toekomstige projecten kan gebruiken. Maar de indirecte hulp apprecieer ik ook enorm. CODE043 brengt ‘opportunity’s’ naar ons.

 

Wat vond je van de manier van werken van CODE043?

Top. Ik had een kort gesprek bij het bureau en gaf een pitch voor mijn kortfilm. Sindsdien hebben we via mail veel contact gehouden, ik houd hun op de hoogte van mijn projecten.

 

Toekomst

Welke dingen heb je geleerd door het maken van films? En hoe kunnen deze dingen je verder helpen in het leven?

Het maken van films en mijn studie hebben mij een problemsolving mind-set meegegeven. Dit kan ik toepassen in allerlei situaties in het leven. Mijn economie studies hebben ervoor gezorgd dat ik goed werd in het financiële, het contacteren van sponsors, het sturen van mails naar muzikanten,… Het filmen geeft me een andere kijk op de wereld.

 

De Limburger heeft je film ook opgepikt, wat vind je daarvan?
Heeft dit effect gehad op je carrière?

Ik vind dit super! Het was heel leuk om in de krant te komen. Uiteindelijk heeft het niet zo een grote invloed gehad op mijn carrière maar het is wel een leuke prestatie/ achievement.

 

Waar hoop je te staan nadat je je opleiding af hebt?

Na mijn economie bachelor zal ik een twee jaar master in Parijs volgen. Ook probeer ik mijn exchange in Californië te doen om daar misschien een stage te kunnen doen bij Netflix. Ik heb al een paar ideeën voor langspeelfilms die ik later wil maken.

 

Socials

Mijn YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCLhLmUwfy-ZxlYLJH_Mjk6w

Aflevering 1 corona documentaire: https://www.youtube.com/watch?v=ScDzipMfMrs&t=2s

Victors YouTube kanaal: https://www.youtube.com/channel/UCGJA6VG8o6Squ60tCRMcZSg

Meer sjieke projecten

Heb jij ook een plan voor een fraai project?

Heb jij een plan? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of je onze mening weten?

Lees er meer over

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen