“Het is de hoogste tijd voor een festival gewijd aan muziek en kunst gemaakt door vrouwen en om een platform voor actieve feministen op te zetten”, zeiden vijf organisatoren. Lees hier meer over de impact van dit unieke festival.

Datum: 6 mei

Locatie: Mandril Cultural Centre

Toegang: Donaties

Organisatie: Maddalena Argiropoulos, Janneke Westra, Mathilde Essatsi, Alex Popper and Sophie Schulz

 

WAAROM LADYFEST?

In Maastricht ontbrak een plek speciaal voor muziek en kunst gemaakt door vrouwen, evenals een platform voor actieve feministen. Eigenlijk is het zelfs zo dat het feministische gedachtegoed meestal binnen de muren van de universiteit blijft en niet bereikbaar zijn voor het publiek, en zelfs niet voor de studenten die geslacht-gerelateerde studies doen. Buiten de universiteit is er weinig tot geen discussie en besef over geslacht-gerelateerde vraagstukken. We wilden daarom een festival organiseren waar iedereen zich welkom voelt en zich kan laten inspireren. We hebben het internationale aspect van Maastricht omarmd en hebben zo een evenement opgezet met een rijke diversiteit en gasten met uiteenlopende achtergronden. Feminisme en ‘intersectionality’ stonden hoog in het vaandel.

LadyFest is een non-profit, wereldwijd muziek en kunst-festival, ondersteund door de gemeenschap, voor feministen en vrouwelijke artiesten en kunstenaars. Vanaf de eerste editie in Olympia in 2000 is LadyFest onafhankelijk georganiseerd over de hele wereld door groepen vrijwilligers. Het was ons doel de eerste editie van LadyFest in Maastricht te realiseren. In de naam van ‘women’s empowerment’ wilden we de ruimte geven aan vrouwelijke artiesten in Maastricht, een groep die nog steeds een minderheid vormt in de artistieke wereld, om hun kunst(en) te laten zien. Verder hadden we als doel om verschillende meningen en opvattingen over diverse vrouw-gerelateerde themas te laten horen, om zo een diversere culturele discussie op gang te brengen. De thema’s die worden behandeld zijn vooral ‘intersectional feminism’, de diversiteit van schoonheid, vrouwelijke seksualiteit en genot, ‘disability theories’ en het feministische gedachtegoed, vrouwen in de wetenschap, vrouwelijke spiritualiteit, geslacht en seksuele identiteit door ‘queer’ en ‘intersectional framework’.

Om al deze thema’s te kunnen verwerken en een mooi evenement neer te kunnen zetten, hebben workshops, lezingen, kunst tentoonstellingen en optredens geregeld. We wilden niet alleen artiesten uit Maastricht uitnodigen, maar ook uit de steden nabij Maastricht, waaronder mensen uit België en Duitsland. Terwijl de tentoonstellingen tijdens het gehele festival te bezoeken waren, werden de lezingen en workshops ’s middags gegeven. Aan het einde van de middag was er een gezamenlijk diner, gevolgd door kunstzinnige en muzikale optredens, met tot slot een feest.

Klik hier voor meer informatie over Ladyfest

DE MOTIVATIE VAN ELKE LADYFEST ORGANISATOR

 

MADDALENA ARGIROPOULOS

Ik werk mee aan het organiseren van LadyFest omdat ik veel vertrouwen heb in de mogelijkheden en positieve gevolgen van ‘women empowerment’. Ik geloof dat vrouwen meer ruimte moeten krijgen om zichzelf te kunnen uiten, zoals muren om op te schilderen en podia om muziek te maken. We hebben discussies en debatten nodig, en we moeten elkaar steunen. Ik heb veel te danken aan de vrouwen die in mijn leven, altijd en overal, me accepteerden en ondersteunden. Dat wens ik iedereen toe. Ik zou graag willen dat iedereen zou kunnen ervaren hoe sterk een zusterschap kan zijn en wat het voor je zou kunnen betekenen. Ik organiseer LadyFest omdat het de hoogste tijd is dat vrouwen zichzelf kunnen herontdekken, vrij van de gevestigde normen en waarden. Het is tijd om onszelf lief te hebben en te accepteren, wie we ook zijn, en om te laten zien waartoe wij in staat zijn.

 

ALEX POPPER

 

Ik organiseer LadyFest mede omdat ik het zie als een belangrijke mogelijkheid om de ruimte te geven aan creatieve vrouwen en feministen uit Maastricht. Opgegroeid in Australië, en nu woonachtig in Maastricht, zie ik tot mijn grote spijt een ontzettende onder representatie van vrouwelijke artiesten, muzikanten en intellectuelen in (onder andere) de kunst, muziek en academica. Voor mij persoonlijk is LadyFest een weekend speciaal voor het vieren, inspireren en het ondersteunen van vrouwen en feministen, maar ook het delen met elkaar en het leren van elkaar. Ik geloof dat het een mogelijkheid is om dieper in te gaan op de verschillende vormen en verbindingen binnen het feministische gedachtegoed, acties en uitingen. Het is een belangrijk evenement om de kritische dialoog aan te gaan en de ‘gendered spaces’ te herzien, globaal – door mee te doen aan het LadyFest wereldwijde network, die al sinds 2000 festivals organiseerd – en op een meer intieme schaal – zoals LadyFest lokale vrouwelijke artiesten uit Maastricht ondersteund en met elkaar verbind. Verder zie ik dat er eigenlijk alleen maar gevestigde namen en artiesten op festivals komen, en ik vind het belangrijk om ook de ruimte te geven aan opkomende artiesten. LadyFest is een initiatief gebaseerd op donaties, zonder winstoogmerk, en door de gemeenschap ondersteund, waarvan ik denk dat het van waarde is, omdat het als toegankelijk en niet-commercieel initiatief bijdraagt aan het culturele landschap van Maastricht.

 

JANNEKE WESTRA

Mijn naam is Janneke, ik ben 21 jaar oud en een Nederlander (zelfs in Maastricht geboren). LadyFest is erg belangrijk voor mij. Ik kom uit een erg hecht gezin waar het hebben van verschillende ideeën en discussies wordt aangemoedigd. De discussies gingen af en toe ook over feministische onderwerpen. Mijn vader is een wetenschapper, een typisch voorbeeld van een beroep waar nog maar weinig vrouwen vertegenwoordigd zijn. Ik groeide op met het idee dat vrouw zijn geen belemmering vormt voor je ontwikkeling en was in het begin een ‘toevallige’ feminist – ik had namelijk geen idee dat mijn idee van gelijkheid tussen mannen en vrouwen, de kern van de feministische beweging was. Pas veel later toen ik ging studeren, begon ik over feminisme te lezen en me actief te mengen in feministische kwesties. Ik denk dat LadyFest een geweldig initiatief is om het vrouw zijn en feminisme te loven, en zeker om mensen te laten zien wat feminisme is – vooral omdat het vaak gezien wordt als het haten van mannen. Ik kijk uit naar het organiseren van de eerste editie in mijn thuisstad Maastricht, en heb me sinds het prille begin van het festival in september vol enthousiasme ingezet om de doelen van LadyFest te verwezenlijken. Ik denk dat de lezingen, workshops en discussies een prachtige toevoeging zullen zijn voor de gemeenschap in Maastricht.

 

MATHILDE ESSATSI

Ik werkte mee aan het LadyFest project omdat ik geloof dat het belangrijk is om te ontdekken wat het betekent om vrouw te zijn in de hedendaagse maatschappij. Ik denk dat iedereen in Maastricht de kans moet krijgen om de rechten, talenten en kracht van vrouwen te mogen vieren, en hun eigen visie op de verschillende seksen in twijfel te trekken. Dit project is me dierbaar omdat ik denk dat Maastricht een echte jonge en dynamische stad is, waar artiesten, sprekers, persoonlijke ervaringen (en nog een hele waslijst aan dingen) andere manieren van denken stimuleert. Ik denk dat het een mogelijkheid is om wat beweging te krijgen in-, en om besef te kweken voor, hoe onze kijk op vrouwen in de maatschappij nu is, en wat het zou kunnen worden. Seksistische en vrouwonvriendelijke opmerkingen worden te vaak getolereerd. Ik strijd voor gelijkheid van kansen en rechten. Ik ben gemotiveerd om mijn energie te gebruiken om een plek te creëren waar vrouwen zichzelf kunnen uiten, en die tegelijkertijd ook vrouwen en mannen verwelkomt die geïnteresseerd zijn om te ontdekken of om zich te verdiepen in de kracht van vrouwen. Ik vind het ook erg belangrijk dat iedereen zich welkom voelt, ook als de enige reden dat ze komen is omdat ze nieuwsgierig zijn.

 

SOPHIE SCHULZ

Mede dankzij mijn studie ben ik erg geïnteresseerd om uit te zoeken en te begrijpen hoe verschillende vormen van onderdrukking voorkomen in de maatschappij en hoe we daar iets aan kunnen doen. Ik denk dat het erg belangrijk is dat we de sekse- en rassen vraagstukken vanuit een ‘intersectional’ perspectief proberen te begrijpen. Hierdoor ben ik me steeds meer bezig gaan houden om plekken te creëren waar verschillende ervaringen gedeeld kunnen worden en wederzijds begrip kan worden verbeterd. Dat is de reden waarom ik zo enthousiast ben voor het LadyFest. Voor mij biedt dit festival de kans een publiek te vormen voor de sprekers die anders amper gehoord worden. Terwijl vrouwelijkheid een rode draad vormt die een scala aan ervaringen verbind, uit het zich ook in verschillende manieren, afhangend van de omstandigheden van een individu. De overeenkomsten, maar ook de verschillen in ervaringen nogmaals aankaarten is iets waar ik erg naar uitkijk. Maar omdat de academische kijk op deze onderwerpen amper te volgen is, kijk ik ook uit naar het uitzoeken welke media gebruikt kunnen worden om de vraagstukken omtrent de vrouwelijkheid te behandelen. Ik hoop dat niet alleen de lezingen, maar ook workshops, optredens en het vertonen van films het mogelijk maken de mensen een idee te geven van de verschillende visies binnen het feministische gedachtegoed en de complexiteit van het vrouw zijn. Maar nog belangrijker dan dat, hoop ik dat het festival de mogelijkheid biedt om een gemeenschap op te bouwen en iedere deelnemer van deze gemeenschap kracht te geven om door te gaan.

Meer sjieke projecten

Heb jij ook een plan voor een fraai project?

Heb jij een plan? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of je onze mening weten?

Lees er meer over

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen