“If not us, then who? If not now, then when?” – Dit motto is de drijfveer van meerdere actiegroepen in Maastricht. Want thema’s als klimaat en duurzaamheid leven zijn belangrijk voor jongeren, ook hier. Ergens in geloven en vervolgens actie ondernemen, dat vinden we bij CODE043 bewonderingswaardig. Het laat zien dat jongeren ergens in geloven er vol voor gaan.

 

“If not us, then who? If not now, then when?”

De afgelopen jaren rezen lokale klimaatactiegroepen als paddenstoelen uit de grond.  In het lokale nieuws kwamen hun verschillende klimaatmarsen, opruim-initiatieven en andere klimaatacties voorbij. Plotseling kwam er de pandemie en werd het een stuk lastiger om als jongere een impact te kunnen maken. Hoe ga je daar mee om?

 

De klimaatactiegroepen besloten daarom hun krachten te bundelen in de Maastricht Klimaat Coalitie met 8 concrete klimaatdoelen. Deze doelen werden vervolgens gebruikt als inspiratie om 8 webinars te organiseren. Het doel van deze webinars was om Maastrichtse inwoners en jongeren samen te brengen en concrete duurzaamheidsmaatregelen op te stellen voor de stad. Elke twee weken kwamen experts, activisten, en inwoners bij elkaar op Zoom om te praten over de klimaatdoelen en hun kijk op oplossingen voor lokale problemen als verontreiniging van de Maas, fijnstof en andere problemen waarmee de stad kampt.

 

De organisatoren zijn in ieder geval tevreden over het resultaat. Meer dan 300 mensen schreven zich in.

“We konden ons netwerk uitbreiden, verschillende lokale problemen tackelen en een rapport opstellen voor Gemeente Maastricht. Het was, kortom, de perfecte kans om een concrete, duurzaam plan te leveren voor de stad, waar iets mee kan worden gedaan.”

 

Wil je meer weten over de Webinar Series, klik dan hier.

 

Wie zit er achter de Maastricht Klimaat Coalitie?

Maastricht4Climate, Extinction Rebellion Maastricht, Milieudefensie Maastricht, FNV, Precious Plastic Maastricht, Klimaat Actie Netwerk, Fossil Free Maastricht, Maastricht for Climate, Stop MAA (Maastricht Aachen Airport) en de International Socialists

 

De 8 klimaatdoelen:

Wil jij als jongere iets aan de kaak stellen, heb je een missie of gewoon een leuk idee? Aarzel niet en laat het ons weten!

Meer sjieke projecten

Heb jij ook een plan voor een fraai project?

Heb jij een plan? Weet je niet hoe je dit moet aanpakken of je onze mening weten?

Lees er meer over

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen