Naar aanleiding van de presentatie van ons behoefte onderzoek wilde de gemeente graag met ons aan tafel. Sanne en Doménique gingen het gesprek aan. Een interessant sessie volgde waarin we dieper ingingen op de Maastrichtse jongerencultuur en hoe de nieuwe cultuurvisie schwung geeft aan mensen met ideeën.

Aanleiding

Paul Lambrechts, senior beleidsmedewerker gemeente Maastricht van de afdeling cultuur wilde met ons het gesprek aangaan. De gemeente heeft namelijk per november 2019 een nieuwe cultuurvisie uitgebracht en is samen met Kumulus/Kaleidoscoop en Centre Céramique dit aan het vertalen naar actieprogramma’s. In een van die programma’s staan jongeren centraal. De visie van de gemeente is, mede dankzij inzichten die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen, dat jongeren ‘in charge’ moeten zijn en dat het bij ons draait om een dosis vrijheid, vertrouwen. Hierdoor gaan we actief bezig zijn met wat we leuk vinden om te doen. Dit is een brede benadering van cultuur door de gemeente waar we ons als onderzoeksteam helemaal in kunnen vinden.

Er wordt dus door de gemeente gekeken naar een culturele vrijhaven voor jongeren. Hoe dit verder wordt opgezet is mede aan ons, de jongeren. Elise de Ruiter gaat in opdracht van Kumulus een actieprogramma opzetten en gaat hierover met meerdere jongeren en organisaties in gesprek.

 

 

Uitwisseling

Er ontstond meteen een prettig gesprek over hoe jongeren tegenover cultuur aankijken en wat de gemeente en culturele organisaties kunnen doen om meer open te staan voor jongeren. Centre Céramique is druk bezig met een vernieuwingsslag en verbouwing. Corrien Derksen vertelde meer over hoe zij een plek voor mensen met ideeën willen worden, waar jongeren ook een prominente plek krijgen. Danee Klever, jongeren cultuurcoach deelde haar ervaringen. Hierdoor werd waardevolle informatie gedeeld. Festivals en andere culturele activiteiten van, voor en door jongeren kwamen ter sprake. Dit zijn allemaal één voor één kansen voor jongeren in deze stad.

 

Conclusie

Mooi om te zien dat het onderzoek effect heeft en niet in de la van de gemeente verdwijnt. Wat ons betreft mag een vervolggesprek snel plaatsvinden, wij denken graag mee!

 

Namens het onderzoeksteam,

Doménique Wissink & Sanne van Wunnik

Andere blogberichten

© CODE 043 – PrivacyCookies

Cookies & privacy

Wijzig je instellingen of bekijk ons privacy statement

Privacy policy | Sluit
Instellingen