Code Jongeren Support

Creëer je eigen vette idee en maak het werkelijkheid door Code jongeren support. Dit programma helpt jou met het realiseren van jouw plan. Dit wordt gedaan door middel van activiteiten waardoor je je plan nog concreter maakt, andere jongeren leert kennen en zelfs nieuwe dingen bijleert! Ook krijg je een aangewezen coach die jou tijdens dit hele programma ondersteunt. 

Wil je alles weten over Code Jongeren Support?

Klik dan hier!

Save the date: 6 juni

In december 2022 startten de volgende 6 projecten met de opdracht…

Maak van jouw idee werkelijkheid

En dat hebben ze gedaan!

code stelt voor…

 

1. Hillberry Posse – collective

Het Hillberry Collectief bestaat uit acht leden en hun affiliates die ieder in een ander veld gespecialiseerd zijn. Van muziek maken in een band, beats maken, fotografie, film, graphic design tot street art en nog veel meer….Zij willen een verbindende rol spelen in de jongerencultuur van alternatieve creatievelingen binnen Maastricht. Doordat dit collectief zo breed geïnteresseerd is, kun je bij hen met veel terecht. Heb je iemand nodig die het artwork voor je LP maakt? Check! Heb je iemand nodig die andere muzikanten kent voor je nieuwe band? Check! Wil je samenwerken met een kunstenaar uit een ander werkveld? Check! De afgelopen maanden hebben zij zichzelf verder ontwikkeld vanuit hun atelier, gesponsord door CODE043 in The Old School, de Heeg. Ook hebben ze verschillende evenementen en activiteiten georganiseerd, met als klapper op de vuurpijl hun expo op 13 mei. Daarnaast zijn ze de samenwerking aan gegaan met Sten Salden, een andere jongere die meedeed aan deze CJS lichting, en hebben ze hem ondersteund met zijn bandjes mini festival Over The Hedge.

2. Skate maates – collective

Skate Maates is een skate collectief van jongeren dat minderheden binnen de skatecultuur wil opvangen en zich vrij wil laten voelen om zorgeloos lekker te skaten met vrienden, zonder de druk van een overwegend mannelijke cultuur te voelen. Dit doet Skate Maates door skate avonden en workshops te organiseren waarbij natuurlijk geskatet wordt, maar door ook cultuurbreed aandacht te geven aan bijvoorbeeld street art en muziek. De droom die de Skate Maates met hun project wilden verwezenlijken, was het organiseren van een evenement waarbij alle FLINTA (de afkorting voor: female, lesbian, intersex, non binary, trans & asexual) skaters van Nederland uitgenodigd konden worden om naar Maastricht te komen om hier samen de Skate Cultuur te vieren. De afgelopen maanden hebben ze toegewerkt naar dit evenement, dat plaats heeft gevonden op 20 mei 2023.

3. Feminists Of Maastricht – by xenia

Xenia is de projectmanager van dit idee, maar achter haar staat een hele doelgerichte crew die zich met volle commitment inzet om Maastricht een veiligere plek te maken. Deze studentenbeweging heet ‘Feminists of Maastricht’ (FOM) en zij houden zich bezig met het uitgaansleven in Maastricht. Als je weleens bent uitgegaan in het nachtleven, dan is er helaas een grote kans dat je ook eens te maken hebt gehad met een nare ervaring. Bijvoorbeeld iemand die jou of een van je vrienden heeft lastiggevallen, of dat je je in een situatie bevond waar je je gewoon niet fijn bij voelde. FOM gaat gesprekken aan met partijen die betrokken zijn bij het uitgaansleven; met jongeren zelf maar ook met partijen zoals de gemeente en de universiteit om van Maastricht een inclusievere en veilige plek te maken. Hierin hebben ze tijdens hun CJS project stappen gezet middels onder andere consent workshops, bystander workshops en een women’s march.

4. Fungi for future – by Chevonne

Chevonne wilde samen met andere jongeren van Maastricht leren wat de ins en outs zijn van paddenstoelen. Het kweken van paddenstoelen is een heel proces dat je onder leiding van haar kon ontdekken de afgelopen maanden door middel van verschillende workshops. Ook het samen ontdekken wat de verschillende toepassingen zijn van mycelium, oftewel een soort ‘wortelsysteem’ van de paddenstoel, is een avontuur dat je samen met Chevonne kon aangaan. Met het einde van CJS ’22/’23 is echter nog niet het einde van Fungi For Future aangebroken. Dus, wil jij experimenteren en uiteindelijk een echte paddenstoelen pro worden? Houdt dan zeker de volgende stappen van Fungi For Future in de gaten.

5. over the hedge – by sten

Sten wilde de bandscene van Maastricht nieuw leven inblazen door een evenement te organiseren waarbij beginnende, amateur en al wat meer gevestigde bands de kans kregen om zichzelf te laten zien aan een breder publiek. In je eentje een festival organiseren binnen een paar maanden tijd is een grote uitdaging! Een bijna onmogelijke uitdaging in slechts enkele maanden tijd, zonder eerdere ervaring met het organiseren van events. CODE043 is een groot supporter van samenwerken en nieuwe connecties maken. Daarom heeft Sten in de loop van het project besloten om de handen ineen te slaan met het Hillberry Collectief, mede CJS ’22/’23 deelnemers die hij via CODE043 heeft ontmoet. Deze samenwerking heeft zijn vruchten afgeworpen en met als eindresultaat een avond met optredens van drie punkbands en een jamsessie, genaamd: ‘Over The Hedge’, dat plaatsvond op 27 mei in The Old School, de Heeg.

6. Bios voor Oekraiense Vluchtelingen – by valerie

Valerie haakt met haar project in bij de behoeften van anderen. Specifiek bij die van de vluchtelingen die op dit moment in de voormalige gevangenis van Nazareth, Overmaze gehuisvest zijn. Via eerstehands bronnen vernam ze over de situatie van de jongeren in dit gebouw, en meteen voelde ze een drang om hun leefwereld een stukje op te fleuren. Door in gesprek te gaan met deze jongeren, is ze ingegaan op wat zij op dit moment nodig hebben. En daar kwam uit…een bios! Ondertussen is de bios bijna geheel opgebouwd en kunnen de eerste filmavonden gepland worden.

Heb je zelf geen plan dat je wilt uitvoeren, maar wil je wel andere jongeren helpen met hun projecten? Dan kan je een peercoach worden. Jij zult dan 9 maanden lang je creativiteit gebruiken en jezelf persoonlijk ontwikkelen. Met anderen coaches zul je workshops maken over verschillende onderwerpen en help je jongeren met het waarmaken van hun plan. Ook word je getraind in het coachschap door CODE043. Spreken beide je niet aan? Geen probleem! Je bent altijd welkom om langs te komen, andere mensen te ontmoeten en lekker te chillen.

Bekijk hier welke projecten er vorig jaar zijn uitgevoerd:

Meet de peercoaches van 2021-2022

Lees meer over de peercoaches
Back to top

© CODE 043 – PrivacyCookies